Laura Ionel, manager la GAL Ceahlău: „Vom implementa 72 proiecte europene”

Grupul de Acţiune Locală reprezintă asociere între mai multe localităţi, firme şi persoane fizice, grupate geografic, cu un scop comun: dezvoltarea economico-socială a acelei zone. Nu este obligatorie respectarea graniţelor unui judeţ, cu  GAL-ul putându-se trece şi dincolo de hotar. Dovadă că, în componenţa a 3 GAL uri nemţene, intră şi comune din judeţele Iaşi şi Suceava.

În Neamţ sunt două GAL-uri recunoscute şi autorizate din anul 2010. Este vorba de GAL „Ceahlău” la care sunt arondate oraşul Bicaz, comunele de pe Valea Muntelui, Valea Bicazului  şi comuna  Râşca-Suceava şi de GAL „Nicolae Roznveanu”, în care intră comunele din zona Roznov.

La prima „chemare”, la nivel naţional, au fost foarte multe solicitări pentru înfiinţarea GAL. Ca urmare, s-au depus şi proiecte cu  mult peste fondurile alocate în acest scop. S-au făcut demersuri la Uniunea Europeană şi s-a obţinut suplimentarea fondurilor. Aşa a fost posibil ca, anul trecut, din judeţul Neamţ, să se depună dosare pentru înfiinţarea a  încă 3 GAL-uri. În prima fază, au fost selectate două: GAL „Valea Siretului”din care fac parte comune din zona Roman, preşedinte fiind Valeria Dascălu, primarul comunei Tămăşeni, aici fiind inclusă şi comuna Răchiţeni-Iaşi. Cel de al doilea selectat este GAL „Ştefan cel Mare” unde preşedinte este Vasile Panaite, primarul de  Dragomireşti, fiind arondate 18 comune din jur, inclusiv comuna Ciohorăni-Iaşi.  Ghinionul a „lovit” în cel de al treilea GAL, care a „reuşit”, a fost promovat,  dar fără loc. „Promotorii” lui n-au disperat, iar speranţele nu au fost deşarte: Acum fiind admis şi GAL „Podişul de nord al Bârladului”,  preşedinte fiind primarul de Bâra, domnul Daniel Petraru.

* GAL  Ceahlău, cel mai avansat!

GAL „Ceahlău” este cel mai avansat din cele 5 câte există la niveul judeţului Neamţ. De „facerea” lui s-a ocupat îndeaproape Mircea Pintilie, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. De altfel, acum, este singurul GAL prin care deja se derulează mai multe proiecte cu finanţare europeană. Detalii ne-a oferit Laura Ionel, manager proiect: „Avem aprobat de către Ministerul Agriculturii o strategie de dezvoltare, prin care  vom implementa  72 proiecte, în valoare totală de peste 1,73 milioane euro. Banii europeni vor fi folosiţi pentru dezvoltarea comunităţilor locale din cadrul microregiunii Ceahlău, care include 12 comune. În cadrul strategiei a fost prins şi oraşul Bicaz, dar, din păcate, deocamdată, nu are posibilitatea să acceseze fonduri europene nerambursabile. Dorinţa noastră e ca să reuşim accesăm integral suma alocată, de peste 1,73  milioane euro şi să finalizăm toate cele 72 de proiecte. De aceea,  reprezentaţii comunităţilor din cadrul GAL Ceahlău trebuie să vină cu documentaţiile necesare pentru aborţia fondurilor europene ce ne sunt puse la dispoziţe. Deocamdată nu se ştie dacă mai există posibilitatea de a mai accesa şi alte fonduri europene, în perioada imediat următoare. Vom face cunoscute tipurile de proiecte care pot fi accesate în cadrul GAL Ceahlău, fiind vizate măsurile incluse în PNDR. Sunt finanţări destinate primăriilor, dar şi întreprinzătorilor privaţi care dezvoltă activităţi în domeniul producţiilor ori a serviciilor în comunele din cadrul GAL-ului nostru.”

Şanse de finanţare se întrevăd pentru crearea şi dezvoltarea mocroîntreprinderilor de la sate profilate pe activităţi de producţie şi de prestări de servicii pentru populaţia rurală, dar şi pentru dezvoltarea activităţilor turistice în spaţiul rural. E posibil ca bani europeni să se dea şi pentru tinerii fermieri dornici să preia conducerea unei exploataţii agricole, pe care s-o dezvolte, s-o eficientizeze. De actulitate  s-ar putea să devină şi proiectele privind sprijinirea fermelor de semisubzistenţă. Depinde dacă se se vor face realocări de fonduri pentru finanţarea proctelor iniţiate pe aceste măsuri prinse în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală.