Jumătate de județ înghețat de frig!

11/10/2017

*Marți, pe masivul Ceahlău erau minus 4 grade Celsius, iar pe Vârful Omu minus 10 grade Celsius!
* Şi totuşi, se încălzeşte!

Ieri dimineață, în Neamț s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din această toamnă. Înghețul s-a manifestat mai abitir în partea de munte a județului, unde mercurul din termometre a scăzut până la minus 4 grade Celsius. Totuși, în țară, cele mai mici valori au fost pe Vârful Omu, unde era ger în toată regula, respectiv minus 10 grade Celsius. Dar temperaturi aproape de limita înghețului au fost și în partea de est a județului Neamț, unde centralele au funcționat la fel ca iarna.
La Piatra Neamț, pe parcursul acestei săptămâni vremea se va apropia de normalul termic al perioadei, cu valori diurne cuprinse între 14 și 18 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu slabe șanse de ploi. Vântul va sufla slab la moderat. Noaptea, minima aerului se va situa între 5 și 9 grade Celsius.
Conform estimărilor este realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia pentru Moldova, în perioada 9 -22 octombrie, respectiv la începutul intervalului, media maximelor va fi de 14…15 grade Celsius, iar a minimelor de 4…5 grade Celsius. Apoi, vremea se va încălzi ușor până în data de 12 octombrie și astfel, media valorilor diurne va fi de 18…19 grade Celsius, iar a celor nocturne se va situa în jurul a 9 grade Celsius. Apoi, la sfârșitul primei săptămâni, temperatura aerului va marca o scădere, până la medii ale valorilor maxime de 15…16 grade Celsius și ale minimelor în jurul a 7 grade. În a doua jumătate a intervalului vor fi ușoare variații termice, iar media regională a valorilor diurne va fi de 15…17 grade Celsius și a celor nocturne, de 6…7 grade Celsius. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai mare în zilele de 13 și 14 octombrie.

V. ANDRIEȘ