Pompierii anunţă „cutremur” pe 13 octombrie

11/10/2017

Echipele de intervenţie vor acţiona în şcoli
Pompierii militari din judeţul Neamţ vor marca, pe 13 octombrie, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, printr-un exerciţiu de intervenţie la cutremur.
„Anul acesta, tematica zilei este „HOME SAFE HOME”. În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Neamţ, şi-a propus să reamintească elevilor regulile de comportare şi măsurile de protecţie, pe timpul şi imediat după producerea unui cutremur, prin organizarea unui exerciţiu la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Neamţ”, a explicat slt. Rotaru Adrian, purtător de cuvânt la ISU Neamţ.
Scenariul exerciţiului pevede că, în data de 13 octombrie 2017 ora 09.45, în zona Vrancea s-a produs un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter şi o durată de 20 secunde, care s-a manifestat în zona de NE a Moldovei cu intensităţi de 6,8 – 7,2 pe scara MSK. În judeţul Neamţ, efectele cutremurului au produs avarierea unor clădiri, a reţelelor electrice, de gaze naturale şi de telefonie.
„Exerciţiul se va desfăşura pe 13 octombrie 2017, începând cu ora 09,45 prin introducerea semnalului „Alarmă la dezastre” -5 sunete cu durata de 16 secunde, la intervale de 10 secunde, iar pe parcursul celor 15 minute, personalul didactic, cel auxiliar şi elevii de la toate unităţile de învăţământ din judeţ vor recapitula regulile de comportare în caz de cutremur, scenariul presupunând că ora introducerii semnalului de alarmare este ora producerii cutremurului de pământ. Cu această ocazie, va fi verificată şi funcţionarea sistemului de alarmare din judeţ, precum şi audibilitatea semnalelor transmise.
Activitatea va fi monitorizată de cadre militare de la ISU Neamţ şi de personal al serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, încheindu-se la introducerea semnalului „Încetarea alarmei” -un sunet continuu cu durata de 2 minute”, a mai spus slt. Rotaru.
Reprezentanţii ISU Neamţ le-a propus şi operatorilor economici din judeţul Neamţ să se implice în activitatea de reducere a riscului dezastrelor prin participarea la exerciţiul de alarmare publică ce va avea loc în data de 13 octombrie.

Geanina NICORESCU