Joburi bine plătite în Spațiul Economic European

07/11/2018

Multe țări din Spațiul Economic European se confruntă cu o acută lipsă de personal, fapt demonstrat și de ofertele rețelei EURES România, unde sunt vacante 2.428 locuri de muncă, cele mai numeroase în Spania, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Letonia și Olanda.

Ca de fiecare dată, firmele iberice au mult de lucru în agricultură, e vorba de 950 de posturi de muncitor necalificat la cules de căpșuni, șase ca muncitor necalificat în agricultură, cinci de mecanic (reparare autovehicule cu remorcă), patru de tehnician turbine eoliene și câte două ca muncitor la cules de struguri, sudor TIG și tractorist. În Germania ar fi nevoie de 120 de curieri, de 80 de persoane la curățenie, 54 de electricieni, 53 de instalatori, 53 de sudori, 51 de lăcătuși, 24 de șoferi camion, 15 în ocupația de commis de rang, 12 de commis de cuisine, 7 de cameristă și câte 4 ca manager software sisteme de securitate, manager hardware sisteme de securitate, mecanic auto, operator mașini CNC și șofer de autobuz. La această ofertă se mai adaugă câte 3 posturi de mecanici industriali, instalatori mașini, mecanici proces și mozaicari, dar și de câte două ca ingineri verificare și validare, lucrători forestieri și măcelari. Tot firmele germane mai dispun de câte un job în aceste ocupații: constructor structuri din metal, coordonator activități arhitectură electrică, dezvoltator sistem Android, inginer sistem, inginer dezvoltare, inginer proiectant, ospătar, tâmplar, tehnician instrumentație și control, tehnician sisteme de răcire și tehnician sisteme electrice.

În Regat, nemțenii au la disipoziție 342 locuri de jlujbe, după cum urmează: 200 de muncitor industria piscicolă, 100 de curier liber profesionist, 40 ca infirmier, un post de ciontolitor, și încă unul ca muncitor necalificat. Și firmele daneze acaparează forță de muncă externă, acestea oferă 200 de joburi în agricultură. În Letonia, lucrătorii de pe plaiurile mioritice au câte 20 de oferte, în aceste meserii: instalator, lăcătuș mecanic/mecanic auto,tencuitor și zugrav, la care se mai adaugă zece joburi de sudor mig-mag. În Țara Lalelelor, companiile caută pentru angajare 82 de lucrători, respectiv 20 de creatori buchete de flori, 15 de lucrători calificați în grădinărit și câte zece muncitori ca operatori la mașini și utilaje pentru fabricarea produselor alimentare, culegători roșii, tâmplari și zidari. Tot în această țară mai sunt posturi de rigipsar (5 locuri), și câte un post ca instalator/montator țevi și mecanic mașini agricole.

V. ANDRIEȘ

Lasa un comentariu