Autoritatea sanitară veterinară a transmis, ieri, care sunt comunele din Bulgaria afectate de pesta micilor rumegătoare și totodată a interzis importul din aceste localități. Astfel, este interzisă achiziționarea rumegătoare mici și material seminal, ovule și embrioni de la rumegătoare mici (oi și capre) și introducerea acestora pe teritoriul României din comunele din Bulgaria: Bolyarovo și Elhovo din regiunea YAMBOL și comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea BURGAS.
Oficialii precizează că ambele regiuni se află în apropierea graniței Bulgariei cu Turcia.
“Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul Direcțiilor Sanitare Veterinare județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.
Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare”, au transmis oficialii ANSVSA.
Agentul etiologic este un virus încadrat în familia Paramyxoviridae, subfamilia Paramyxovirinae, genul Morbillivirus.
Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene. Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.
Geanina NICORESCU