Întârziate din cauza iernii îndelungate: Însămânţările de primăvară sunt aproape de final

Debutul campaniei agricole a fost întârziat de iarna care s-a lăsat dusă cu greu. Ca urmare, mai multe lucrări agricole s-au suprapus. Concomitent cu executarea  arăturilor,  se făceau şi pregătirea patului germinativ, precum şi însămânţarea culturilor agricole de primvară. A fost o concentrare maximă de forţe mecanice şi umane. Doar aşa a fost posibil ca sămânţa să se pună repede sub brazdă, în epoca optimă.

Traian Vararu, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ, este de părere că: „În această primăvară, lucrările campaniei agricole au decurs bine. Din păcate, a apărut problema cu gheaţa care a afectat mai multe culturi agricole, de pe vreo 3900 ha. Motiv pentru care se mai seamnă şi acum, pe terenurile unde a trebuit „întoarsă” cultura. O ploaie ar fi tare bună acum”.

La nivelul judeţului Neamţ, programul însămânţărilor din această primăvară  include o suprafaţă totală de aproape 120.000 ha, acţiune aflată spre final. Mai exact, până ieri, sămânţa fost pusă sun brazdă pe aproape 99 la sută din suprafaţa programată.

Au fost semănate aproape 300 ha cu grâu de primăvară, suprafaţă care se adaugă celor aproape 21.760 ha semănate în toamnă cu grâu şi secară. Ovăzul de primăvară ocupă peste 6150 ha, iar orzoaica de primăvară peste 2530 ha. Carofii de vară au fost plantaţi pe doar vreo 40 ha, iar cartofii de toamnă pe 8016 ha. Cu sfeclă de zahăr sunt ocupate aproape 3000 ha, cu fasole 350 ha, iar cu plante de nutreţ peste21.150 ha. În continuare, porumbul e „fruntea”, ocupând peste 59.580 ha, aproape jumătate din suprafaţa destinată culturilor însămânţate în această primăvară. Suprafaţă care se menţine la acest nivel de ani buni încoace.