Impozitul pe venit sperie oamenii de afaceri

* De la 1 februarie, absolut toate firmele trebuie să plătească impozit de 3% pe venit sau de 16 % pe profit

* ”Foarte multe firme se vor închide din cauză că vor trebui să suporte o cheltuială fiscală în plus, împovărătoare”, crede Tania Rusu, director executiv al Patronatului judeţean al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii Neamţ

De la 1 februarie, toate firmele, inclusiv cele mici, vor trebui să achite impozit pe venitul microintreprinderilor. Până acum, societăţile comerciale puteau opta dacă să achite un impozit de 3% pe venit sau un impozit de 16% pe profit. Ultimele modificări la Codul Fiscal aduc ca noutate obligativitatea ca firmele cu venituri de sub 65.000 de euro să aplice impozitarea de 3%, adică indiferent dacă au sau nu profit, calculează şi achită impozitul pe venit.

„Impozitarea pe venitul microintreprinderilor se aplică de la 1 februarie pentru toate firmele cu cifră de afaceri de până la echivalentul în lei a 65.000 de euro”, spune Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei generale a Finanţelor Publice Neamţ. „Vechiul sistem de impozitare pe profit se aplică şi pe luna ianuarie, societăţile comerciale vor depune formularul 101 şi pentru ianuarie 2013, de asemenea şi pentru anul 2012, urmând ca de la 1 februarie să se intre cu aplicarea noului sistem. Data limită pentru depunerea formularelor 101 privind declararea şi plata impozitului pe profit este 25 martie inclusiv. De asemenea, data de 25 martie este şi termenul până la care operatorii economici trebuie să notifice organul fiscal cifra de afaceri realizată pe anul trecut”.

Tot printre ultimele modificări la Codul Fiscal referitoare la impozit este şi cea privind condiţiile ce trebuie îndeplinite de operatorii economici atunci când aplică un sistem sau altul. Dacă până acum era necesară îndeplinirea condiţiei ca numărul de salariaţi să fie între 1 şi 9 pentru ca o firmă să poată opta pentru impozit pe venit, de la 1 februarie acesta nu mai este un criteriu. Rămân valabile celelalte condiţii, care se referă la volumul veniturilor, la realizarea de venituri şi la capitalul social, care nu trebuie să fie deţinut de stat sau de autorităţi locale. La toate acestea se mai adaugă şi reglementarea potrivit căreia o firmă nou înfiinţată trebuie să se înscrie şi să achite încă din primul an fiscal impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor, asta indiferent dacă merge pe profit sau pe pierdere.

Aceste modificări au picat ca un duş rece peste mediul de afaceri. „Este o găselniţă care evident aduce bani la buget”, afirmă Tania Rusu, director executiv al Patronatului judeţean al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii Neamţ. „Ideea este că tot ce mişcă va trebui să vireze un impozit, chiar dacă merge în pierdere. Consider că perspectiva este îngrijorătoare, foarte multe firme se vor închide din cauză că vor trebui să suporte o cheltuială fiscală în plus, împovărătoare în condiţiile în care se înregistrează pierderi”.

Într-o situaţie pe care oamenii de afaceri au evidenţiat-o reiese că măsura ar putea pune în dificultate 250.000 de societăţi comerciale la nivel naţional, adică acele firme care au încheiat anul 2012 cu pierderi. Nu toate vor falimenta din cauză că se văd acum în situaţia de a suporta impozitul pe venit, dar cele care şi-au făcut deja un plan de bisnis pentru anul acesta şi o strategie de investiţii vor trebui să le regândească.

Toţi contribuabilii sunt obligaţi să notifice în scris sistemul de impozitare aplicat. Notificarea se face tot până pe 25 martie, pe formularul 010 care este declaraţia de menţiuni. Persoanele juridice care ajung la un calcul al veniturilor cuprins între 65.000 de euro şi 100.000 de euro şi care au optat pentru sistemul de impozit pe venit rămân să aplice această impunere pe tot parcusul acestui an.