Iarna lungă aruncă în aer preţul mieilor

Iarna lungă lasă oile fără hrană. Din această cauză, mulţi ciobani se văd nevoiţi să-şi sacrifice de timpuriu mieii, chiar dacă aceştia n-au greutatea optimă pentru tăiere. Oamenii muncesc din greu, iar când trag linie, profitul e destul de mic.”Am dat 500 de lei pe căruţa cu fân, iar grăunţele sunt şi ele foarte scumpe, în jur de 12 lei pe kilogram. Strânsura pentru iarnă, ne-a costat mai bine de 40.000 de lei. Chiar dacă am avut destul nutreţ, tot nu ne ajunge pentru 300 de oi. Acum mieii sunt destul de mici şi chiar nu ştiu ce-o să le mai dăm de mâncare, iar din păcate, mai durează până dă colţul ierbii ca să-i scoatem la păşunat. Mai mult ca sigur vom avea pierderi, dar asta e! Nici cu vânzările n-am stat aşa de bine la tarabă, căci în zilele premergătoare Paştelui Catolic abia dacă am vândut vreo 8 miei mai mari, cu 23 de lei kilogramul. Clienţii vin, se uită şi pleacă”, ni s-a plâns Anişoara Bălţătescu, proprietara unei stâni din Ghindăoani, care are tarabă în Piaţa Centrală.

Ieri, tot în Piaţa Centrală, o altă comerciantă îşi spunea păsul: ”E tot mai greu. Acum mieii n-au o greutate mulţumitoare şi de Paşti vor fi prea mari. În general, clienţii îi vor de 10-12 kilograme, iar dacă vă uitaţi prin galantare, avem doar miei mici de vânzare, care n-au prea mare căutare. Îi dăm mai ieftin, ca să-i putem vinde.  În schimb, în Săptămâna Mare, kilogramul de miel se va da şi cu 30 de lei”.