Grupurile de producători agricoli, spaima samsarilor!

Agricultura începe a se organiza. De la ambele ”capete”. Cum era firesc, s-a început cu comasarea terenurilor. Adunat în suprafețe mai mari, pământul poate fi lucrat mecanizat şi se poate aplica tehnologia adecvată. În atari condiții, și producțiile sunt mai mari. Pentru profit, contează foarte mult prețul. Aici intervine piața agricolă. Dar nu haotic cum, din păcate, încă se mai întâmplă. Trebuie riguros organizată. Iar cel mai bine o pot face tot cei care și obțin produsele agricole. Din start, trebuie să se știe clar ce produse vrea piața și în ce cantități. Pământul să fie cultivat doar în raport cu cererea pieții. Având puse la punct aceste elemente, se pot negocia și prețurile. Nu de către samsari!

Grupurile de producători trebuie să dicteze prețul pe piața agricolă. O inițiativă mai veche, care cu mari greutăți și foarte multe piedici a ajuns să fie pusă în practică. Motivele sunt lesne de înțeles! Ba chiar s-au alocat și fonduri europene pentru înființarea grupurilor de producători și, implicit, organizarea pieții agricole.

Chiar dacă la început părea că s-au „născut moarte”, la ora actuală, în judeţul nostru deja avem constituite şi recunoscute 4 grupuri de producători. Primul care a luat fiinţă este ACSZ Group Roman, format în jurul SC Marsat Roman, condus de Vasile Balcan, directorul acestei unităţi, grupul fiind profilat pe producerea şi comercializarea cerealelor. Cu acelaşi obiect de activitate, Marius Pleşca a înfiinţat Cooperativa „Petrodava” în comuna Horia. Foarte interesant e că avem grup de producători şi în sectorul zootehnic: TAZ GRUP Neamţ, profilat pe produse avicole , fiind condus de Dan Grădinaru. Dumnealui deja a beneficiat de avantajul de a face parte dintr-un grup de producători. Aşa a obţinut, din start, 10 puncte la un proiect cu finanţare europeană, cu implementare în ferma avicolă de la Izvoare, comuna Dumbrava Roşie. Recent, Vasile Balcan a pus bazele Agrotec-Ulei Group Roman, care se va ocupa de producerea şi comercializarea produselor oleaginoase.

Din partea Direcţiei pentru Agricultură Neamţ, actualul director Valentin Chiperi s-a ocuptat de înfiinţarea grupurilor de producători: „Este o treabă foarte bună. Grupurile de producători sunt obligate să vândă 75% din produsele agricole, pe bază de factură. Ca nu aibă probleme, ei dau toată marfa pe factură. Sunt foarte mulţi amatori, m-au căutat pentru a cere informaţii suplimentare. Grupul se poate înfiinţa numai după ce s-a format ca societate comercială care a vândut produse de 10.000 euro, abia după asta se poate trimite dosarul la Ministerul Agriculturii. În primul an, primeşte 5 la sută din valoarea produselor vândute. Grupurile de producători beneficiază şi de facilităţi în accesarea fondurilor comunitare şi naţionale.”

Acum, în zona Târgu Neamţ, se încearcă înfiinţarea unui grup de producători profilat pe creşterea vacilor pentru lapte. Treaba merge mai greu. Iniţiativa trebuie să aparţină producătorilor, tot ei fiind cei care trebuie s-o ducă până la capăt.