GAL ”Valea Siretului”: peste 2,5 milioane euro

Magda Singher, manager  GAL Valea Siretului
* Banii europeni, la dispoziția a 4 comune

Convorbire cu Magda Singher, manager proiect GAL ”Valea Siretului”

Rep.: Vă rog, faceți o scurtă prezentarea a GAL-ului pe care îl manageriați!
Magda Singher: GAL „Valea Siretului” este un parteneriat public privat, fiind constituit la nivel teritorial din 4 comune din judetele Neamț și Iași:  Săbăoani, Tămășeni, Doljești, Răchițeni. Asociația Grup de Acţiune Locală „Valea Siretului” are la dispoziție fonduri europene în sumă totală de 2.532.000 euro, reprezentând valoarea publică a proiectelor ce trebuie atrasă, în cadrul regiunii, până la data de 31 august 2015. Deocamdată, s-au contractat şi selectat 9 proiecte totalizând valoarea de 444.505 euro.
Rep.: Concret, la ce se vor folosi banii europeni alocați prin cele 9 proiecte?
M.S.: În prima sesiune, care a avut loc în perioada 1-31 iulie2013, proiectele au vizat mai multe măsuri aflate la finanțare. Este vorba de: „Instalarea tinerilor fermieri”, „Modernizarea exploataţiilor agricole”, „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, „Furnizarea de servicii de consiliere și consultanță pentru fermieri”, „Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi”, „Încurajarea activităţilor turistice”, „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”. Pentru trei dintre măsurile lansate în prima sesiune, perioada de depunere a proiectelor a fost prelungită până pe 16 august 2013.
Rep.: Ce pași trebuie să urmeze aceste proiecte până să intre la finanțare?
M.S.: Cele 9 proiecte evaluate și selectate de către GAL „Valea Siretului” în sesiunea din această vară, totalizând valoarea publică nerambursabilă de 444.505 euro, urmează să intre în verificarea conformității şi eligibilităţii, care se face de către OJPDRP Neamţ şi OJPDRP Iaşi, în perioada imediat următoare.
Rep.: Cine sunt beneficiarii banilor europeni? În primă fază, este vorba de aproape jumătate de million de euro.
M.S.: Comuna Săbăoani are un proiect depus pe măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” și trei proiecte pe măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”. Valoarea sprijinului nerambursabil la nivelul comunei Săbăoani este de 193.896 euro. La comuna Răchițeni-Iași sunt două proiecte pe măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, valoarea totală a sprijinului nerambursabil fiind, aici, de 80.000 euro. Comuna Tămășeni are un proiect pe măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, valoarea sprijinului nerambursabil fiind de 40.000 euro. Comuna Doljești are două proiecte, unul pentru „Instalarea tinerilor fermieri”, celălalt pe măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”. Valoarea sprijinului nerambursabil la nivelul comunei Doljești este de 130.609 euro.
Rep.: Când este programată următoarea sesiune de proiecte?
M.S.: În perioada 1-31 octombrie 2013 vor fi lansate la finanțare mai multe măsuri. Proiecte se vor primi pentru: „Instalarea tinerilor fermieri”, „Modernizarea exploataţiilor agricole”, „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, „Furnizarea de servicii de consiliere și consultanță pentru fermieri”, „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-întreprinderi”, „Încurajarea activităţilor turistice”, „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”. Pentru măsurile privind „Formare profesionala (trening), informare şi difuzare de cunoștinţe” și „Proiecte de cooperare” depunerea proiectelor continuă până la acoperirea sumelor rămase nealocate din sesiunile anterioare, astfel înât să ne îndeplinim unul din obiectivele proiectului, respectiv, până la 31 decembrie 2013 să avem atrasă, în microregiunea noastră, întreaga sumă publică nerambursabilă aprobată de Autoritatea de Management.
Rep.: Cum vă faceți cunoscute ideile, proiectele următoare în cadrul localităților ce intră în componenţa GAL ”Valea Siretului”?
M.S.: După aprobarea calendarului estimativ al măsurilor, vor avea loc mai multe activități de animare a teritoriului. Un eveniment mai de amploare va avea loc, pe 13 octombrie, în comuna Tămășeni, prilej cu care vor fi promovaţi artiști, intrepreți și meşteșugari.
Tina CONDREA