Frigul dă un pas înapoi: nopți și dimineți mai domoale

01/10/2017

*Ieri la amiază, pe masivul Ceahlău se formase fenomenul de inversiune termică

*În acest weekend, la Piatra Neamț vor fi temperaturi ridicate, respectiv 21 de grade Celsius

În Neamț, după un început de septembrie de făcut plajă, sfârșitul lui “Răpciune” ne-a „electrocutat” cu valori nocturne la limita înghețului, care dimineața a și pricinuit primul “covor” de brumă din această toamnă. Pentru cei care locuiesc la sate și dețin terase cu viță-de-vie, acest lucru nu trebuie să îngrijoreze, fiindcă „pișcătura” frigului le va da o dulceață și un parfum aparte strugurilor, care odată trecuți prin “dinții” zdrobitoarei, vor elibera un must aromat și dulce, taman numai bun de pus în butoaie sau în damigene, la fermentat.

Trecând de la beneficiile toamnei, ajungem la un fenomen meteo mai rar, respectiv inversiune termică, care s-a produs ieri dimineață în partea de vest a județului Neamț, când pe masivul Ceahlău erau temperaturi pozitive, iar la Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț, valori situate la limita înghețului. Conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie, doar astăzi și mâine dimineață va mai fi așa de rece, fiindcă de miercuri frigul se va domoli, iar temperaturile nocturne vor trece de 6 grade Celsius. Pe parcursul acestei săptămâni, valorile maxime ale aerului se vor situa între 13 și 21 de grade Celsius. Și precipitațiile vor fi rare, dacă nu aproape inexistente. Vântul va avea unele intensificări izolate.

Ieri la amiază, la ora 12, cel mai cald era în orașul de sub poalele Pietricicăi, respectiv 11 grade Celsius. Mai frig cu un grad se simțea la Târgu Neamț și Roman. Surprinzător, pe crestele masivului Ceahlău se înregistrau 6 grade Celsius. În țară, în Dobrogea, în partea de vest și de sud erau cele mai ridicate temperaturi, care în unele locuri ajungeau chiar și la 16 grade Celsius. La polul opus, pe crestele munților Țarcu valorile aerului indica minus un grad Celsius, mai rece chiar și decât pe Vârful Omu, unde temperatura aerului ajunsese la două grade Celsius.

V. ANDRIEȘ