Floarea soarelui la număratul banilor

enache floarea soarelui2
*Chiar dacă recolta a fost bună și prețul e mai mic, producătorii de ulei nu vor scădea prețul
*”Din diferența, de preț de achiziție, abia se pot amortiza alte creșteri de prețuri pe care noi le-am suportat”, spune Ciprian Enache, reprezentantul unei firme de profil

Deși în Neamț au crescut și suprafețele cultivate cu floarea soarelui și producția – fapt care duce, inerent, la scăderea prețului cu care vor vinde fermierii – prețul la ulei nu va scădea deloc. O spune Ciprian Enache, reprezentatul firmei Uleiul Prod care explică și care sunt cauzele acestui aparent paradox.
”Într-o economie normal ar fi fost firească o ieftinire a prodului. Eu am, ca să zic așa, ghinionul de a fi și procesator și cultivator (avem și o mică asociație agricolă) și văd problema din toate punctele de vedere. Anul trecut, tot pe vremea recoltatului, prețul semințelor de floarea soarelui erau de 1,8-1,9 pe kilogram. După sezon au ajuns și la 2,2 lei/kg. Acum, prețul de achiziție este de 0,9-1 leu per kilogram. Practic la jumătate. Problema este că, din toamna anului trecut și până acum, deși crescuse și prețul principalei materii prime dar și a forței de muncă, și a combustibilului și a energiei electrice, prețul la ulei a rămas pe loc deși firesc ar fi fost să crească. Practic, într-un an de zile, față de cifrele prognozate la costuri a fost un salt uriaș care a ucis profitul. Unii au mers și pe pierdere numai să rămână pe piață, pe raft cum se spune. De ce nu au mărit procesatorii români prețul de desfacere deși așa ar fi trebuit într-o economie normal? O dată e vorba de concurența acerbă impusă de firmele mari, în general cu acționari de afară care își pot permite pe o piață cum e cea românească un preț de dumping pentru o perioadă numai ca să îi scoată de pe piață pe cei mici și apoi să ocupe toată felia de desfacere. Apoi să nu uităm de nivelul de trai din România. Uleiul e un aliment de bază și nu poți să-I crești prețul peste noapte, chiar dacă tu, ca firmă, suporți alte creșteri de preț. Practic în ultimele șase luni, micii procesatori au mers pe profit minim, de subzistență sau chiar pe o ușoară pierdere. Acum, când prețul la floarea soarelui s-a micșorat, practice aceștia abia trec pe un profit decent, ăși mai acoperă din datorii, mai și reinvestesc în tehnologie”, spune directorul Uleiul Prod Săvinești.
Ciprian Enache atrage atenția și asupra calității uleiului de pe rafturile magazinelor: “Eu știu că oamenii nu au bani și că și din acest motiv sunt obligați să cumpere poate ce e mai ieftin. Să nu uite însă că un ulei extras prin procedee clasice – cum ar fi presarea la rece – își păstrează niște calități deosebite, <gustul uleiul de altădată>, cum spunem noi, în timp ce unul fabricat printr-un proces supertehnologizat e mai light. Ca să fac o comparație, e la ca diferența dintre laptele luat de la țară și cel de pe raft, din care au fost extrase toate grăsimile”.

Daniel VINCA