Fermele familiale, o nouă şansă de finanţare

* convorbire cu Viorel Petrică Ilisei, director la OJDRP Neamţ

Rep.: În ultima vreme se tot vorbeşte despre fermele familiale ca despre un proiect nou, o şansă reală de finanţare în agricultură…

Viorel Petrică Ilisei: Domnul ministru Daniel Constantin încearcă să obţină noi surse de finanţare pentru fermieri. Este un proiect mai amplu. Se vrea continuarea finanţărilor alocate pentru modernizarea exploataţiilor agricole, pe o treaptă superioară. Fermele familiale sunt entităţi ce desfăşoară activităţi economice, individual sau împreună cu familia, în vederea asigurării consumului propriu, dar şi pentru comercializarea surplusului de produse agricole obţinte. În această categorie intră fermele care realizează venituri de cel puţin 48.000 euro. Dacă sunt îndeplinite aceste condiţii, fermele familiale vor putea beneficia de sprijinul financiar, cuprins între 5.000 şi 50.000 euro. Fondurile vor fi alocate pentru achiziţia de utilaje şi animale, pentru extinderea şi modernizare fermelor agricole, din sectoarele vegetal şi animal.

Rep.: Intenţia e salutară, ea vine efectiv ajutorul agricultorilor. Dar, drumul de la intenţie la faptă este uneori  foarte lung, şi anevoios, „pavat” cu multe sincope. Birocraţie multă, sunt solictate tot felul de avize şi autorizaţii, proiectul fiind „stufos”,  dificil de întocmit.

V.P.I.: S-au avut  în vedere şi aceste aspecte. Fermierii interesaţi de aceste finanţări  vor beneficia mai multe facilităţi. Una o reprezintă „proiectele tip”  oferite  gratuit fermierilor. Este o noutate în cadrul Programului naţional de dezvoltare rurală.

Rep.: Problema cea mai grea, de netrecut uneori,  e cea a plăţii părţii de contribuţie a fermierului. Celor mai mulţi, tocmai aceşti bani le lipsesc. E vreo facilitate şi în această direcţie?

V.P.I.: Sigur că da. Fermierii vor avea acces la credite bancare, dar cu o dobândă subvenţionată. Este cea de a doua facilitate de care pot beneficia. Şi nu-s singurele. Fermierii au acces gratuit  la un program de formare profesională, pe bani europeni. Nivelul de pregătire profesională fiind un criteriu de care se ţine seamă la mai multe tipuri de finanţări europene. Fermierii care îşi înregistrează activitatea fiscal, vor fi eligibili pentru a beneficia de acciză redusă la motorina utilizată în agricultură. În aceste condiţii au deplătit şi contribuţiile pentru sănătate, dar vor avea parte de toate gratuităţile din sistemul sanitar.

Rep.: Noul tip de finanţare aduce cu sine şi condiţionări noi pentru fermieri?

V.P.I.: Banii se dau şi pentru dezvoltarea ulterioară a fermelor agricole. Lucru ce trebuie dovedit prin mărirea cifrei de afaceri, prin extinderea ori modernizarea fermei vegetale ori zootehnice.