Farmacia din bucătărie: ceapa

Una dintre cele mai sănătoase legume, apreciată pentru virtuţile culinare şi terapeutice

Ceapa este ingredientul cel mai folosit în bucătărie,  una dintre cele mai sănătoase legume, având  virtuţi culinare şi terapeutice. Ceapa este folosită  din Antichitate ca tratament pentru grăbirea vindecării rănilor şi diminuarea durerii. Ceapa este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat în trecut de părinţii şi bunicii noştri pentru gripă şi răceală.
Ceapa este bogată în vitaminele B6, C, E şi în minerale cum sunt siliciul, potasiul, seleniul, iodul, fosforul, sulful, calciul, fierul şi sodiul. Un compus valoros din ceapă este quercitina, care s-a dovedit că ar putea să inhibe apariţia anumitor boli. Ceapa conţine peste 20 de substanţe antivirale şi antibacteriene şi este de preferat să o consumi proaspătă pentru a profita din plin de calităţile ei.

Ceapa contribuie la creşterea colesterolului bun, ajutând la scăderea celui rău şi a trigliceridelor, induce somnul, tratează infecţiile, previne anemia, facilitează digestia, protejează muşchii şi oasele, ajută la menţinerea unei inimi sănătoase, reduce durerile de dinţi

*Susține imunitatea, scade tensiunea, detoxifică rinichii

Efectul benefic al cepei în susţinerea imunităţii este dat de seleniu. În perioadele de răceli sau gripe, îţi poţi prepara câteva remedii pe bază de ceapă. Studiile au arătat că oamenii care consumă frecvent ceapă au un risc mai scăzut de a face boli cardiovasculare şi anumite tipuri de cancer, comparativ cu alţi oameni care evită această legumă. Acţiunea benefică este conferită de quercitină, compus cu valoare antioxidantă.

Ceapa împiedică retenţia de apă, ajută la eliminarea nisipului la rinichi, ameliorează guta şi artrita. Dacă ai probleme cu hipertensiunea arterială, încearcă să consumi cât mai des ceapă, indiferent că este crudă sau fiartă. Ceapa ajută la scăderea tensiunii în mod natural şi, de asemenea, subţiază sângele şi dizolvă cheagurile formate.

Sucul de ceapă, aplicat de două ori pe săptămână, timp de 2 luni, este foarte eficient în creşterea părului. De asemenea, este folositor şi pentru firele subţiri care se rup repede, chiar şi pentru stoparea albirii premature a părului.

Ceapa este un bun remediu pentru detoxificarea rinichilor, alături de pătrunjel și suc de lămâie.  Sucull de ceapă se recomandă pentru combaterea negilor şi pistruilor.

Tina CONDREA