„După şapte ediţii, Târgul de carte Libris impune o identitate şi o tradiţie culturală”

22/09/2017

Interviu cu criticul literar Cristian Livescu, preşedintele Reprezentanţei Neamţ a Uniunii Scriitorilor din România şi al SSJ Neamţ

– S-a încheiat ediţia a şaptea a Târgului de carte „Libris” de la Piatra Neamţ, ediţie care s-a bucurat de un succes de public deosebit. Alături de Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, Reprezentanţa USR şi Societatea Scriitorilor din judeţul Neamţ au fost foarte active. Vă invit să comentăm acest eveniment: care au fost notele inedite ale ediţiei din 2017?

– Târgul de Carte de la Piatra Neamţ, realizat cu suportul CJ Neamţ şi Primăriei Piatra Neamţ, îşi are atributele sale distincte. În primul rând se desfăşoară în aer liber – e ca o „tabără” de final de vacanţă care ocupă răstimp de patru zile parcul din centrul oraşului, instalând corturi, standuri şi rafturi cu cărţi. Ofensiva noastră e ştiută, în favoarea prestigiului lecturii, a cunoaşterii, a sincronizării publicului de toate vârstele, dar mai ales a celui tânăr, cu recentele apariţii editoriale. De obicei, asemenea târguri se desfăşoară în hale, pavilioane, săli special amenajate. Târgul nostru are loc în aer liber şi suntem admiraţi pentru această iniţiativă. În al doilea rând, începând cu această ediţie, am introdus o serie de conferinţe, susţinute de personalităţi de marcă ale vieţii literare şi culturale, ca invitaţi speciali, tot în intenţia de a promova virtuţile cărţii în progresul cunoaşterii. Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, directorul Mihai Caravan, principalul organizator al manifestării, şi-au asumat această idee care s-a dovedit fertilă şi unanim apreciată. În al treilea rând, la capitolul noutăţi, consemnăm o mai mare diversitate a contactelor cu publicul, prin întâlniri ale invitaţilor cu tinerii din liceele pietrene. În sfârşit, printre oaspeţii noştri am consemnat prezenţa, la deschidere, a directorului Institutului Cultural Francez din Iași, domnul Vincent Lorenzini, și a responsabilului mediatecii „Charlotte Sibi”, doamna Cristina Iliescu, care s-au interesat de obiectivele şi modalitatea acestei manifestări culturale şi de marketing, oferind francofonilor din Piatra Neamţ, în gratuitate, un număr mare de volume. Am obţinut promisiunea ca la ediţiile viitoare să colaborăm în realizarea unor contacte cu scriitori, traducători şi editori din hexagon, aflaţi în perioada târgului în capitala Moldovei. Cum vedeţi, nu renunţăm la dimensiunea europeană, pe care vrem s-o asigurăm Târgului nostru.

– Am remarcat, într-adevăr, o restructurare a programului Târgului din acest an. Ce momente deosebite merită remarcate?

– Dorinţa noastră declarată a fost să scoatem cât mai multă lume din casă spre a veni la întâlnirile cu Cartea. Cine a urmărit, cu programul în mână, secvenţele propuse de noi credem că a fost mulţumit de multitudinea evenimentelor, dar mai ales de discursul înalt, elevat, pe care invitaţii noştri l-au asigurat în prezentările şi intervenţiile lor. Aşa de pildă, Editura Tipo Moldova ne-a înfăţişat, prin directorul său Aurel Ştefanachi, proiectul său uriaş al celor peste 160 de volume (!) format înalt, dedicate aniversării Marii Uniri de anul viitor – documente, restituiri, mărturii, istorii, materiale inedite – un adevărat tezaur, în coordonarea acad. Ioan Scurtu (nemţean, se ştie!). La fel de laborioasă s-a dovedit a fi Editura Eikon, condusă de vajnicul Valentin Ajder, care a adus o serie de cărţi de filosofie, beletristică şi istorie, de mare importanţă pentru cultura naţională, prezentate în nocturnele de neuitat ala Libris-ului. Din nou am remarcat contribuţia Editurii Junimea din Iaşi, remarcabilă prin ţinută şi linia valorică ridicată a demersului, impuse de poetul Lucian Vasiliu, directorul său. Invitaţii aşteptaţi cu mare interes au fost anul acesta poetul Mircea Dinescu, care şi-a lansat noul volum Colier din bomboane de colivă, în prezenţa unui public foarte numeros, care i-a aplaudat frenetic show-ul şi i-a solicitat autografe; Sorin Lavric, eseist de marcă al revistei „România literară”, cu conferinţa „Muntele ca genius loci”; poetul Coman Şova, din garnitura de aur a generaţiei şaizecist-nichitiene, care a primit Medalia aniversară „Ion Creangă – 180 ani”, pentru ascendenţa sa humuleşteană; Mariana Sipoş, cu prelegerea „Marin Preda – 95 ani de la naştere”, însoţită de volumul „Marin Preda, viaţa şi moartea unui scriitor în procese verbale”, tânărul universitar ieşean Doris Mironescu, autorul unei recente ediţii complete dedicate operei lui M. Blecher, sub auspiciile Academiei Române, profesorul Christian Crăciun, despre „Poezia martirilor din închisorile comuniste”. Foarte active s-au dovedit şi editurile din Neamţ, Crigarux (lansarea ediţiei critice „Creangă şi Creanga de aur” de Vasile Lovinescu), Cetatea Doamnei şi Papirus Media (Roman).

– De altfel, în seria evenimentelor, autorii nemţeni au fost bine promovaţi şi receptaţi…

– Ştiam că fiecare dintre autorii nemţeni – e vorba, fireşte, de cei consacraţi – îşi are publicul său şi pe asta am mizat în conturarea programului. Aş menţiona publicul numeros de la lansarea romanului lui Constantin Munteanu, „Singurătatea dinspre ziuă sau Amintiri din cartierul Lenin” (la Crigarux), care a adus multă lume din fostul combinat de la Săvineşti, sau de cărţile „50 de ierni pe muntele Fuji” de Dorin Ploscaru (Doxologia), „Zeppelin” de Adrian G. Romila (Polirom), „Ramura de liliac” de Dan Iacob (Eikon), „Suflet prădător” de Emil Nicolae (Junimea), „Ancadierul” de Lucian Strochi (Cetatea Doamnei), „La hotarele copilăriei” de Mihai Hanganu (Nona), „Mahalaua Precista” de Bică Nelu Căciuleanu, albumul N. Milord de Emil Bucureşteanu şi „Filozofia Femeilor savante” de Olga Elionora Loghin (Crigarux). Au fost prezenţi la Libris 2017 mulţi alţi autori din toate generaţiile: Ovidiu Genaru, Ştefan Oprea, Ioan Holban, Carmen Mihalache, Eugenia Bulat (Rep. Moldova), Petru Frăsilă, Calistrat Costin, Dumitru Brăneanu, Marius Chivu, Dan Tomuleţ, Florentin Popescu, Marian Dopcea, George Precup, Vianu Mureşan, Silviu Moldovan, Victor Munteanu, C. I. Uşurelu. Iar din Neamţ: Vasile Baghiu, Constantin Tomşa, Giuseppe Massavo, Vlad Vlas, Virgil Savin, Viorel Nicolau, Aspazia Sandu, Ioan Ouatu, Cristina Panaite, Cornel Paiu, Dan Arvătescu, Alexandru Mihăilă, Victor Stan, Geta Stan Palade, Gh. Ţepeş Greuruş, Dragoş Nechita, Ioan Roman Suseni, Constantin Buruean, Mihai Balint, Cornel Miftode. Cum se vede, diversitatea şi-a spus cuvântul, iar cititorul a avut de unde să-şi aleagă în voie cartea preferată. Mai ales că multe din titluri au fost oferite în gratuitate… Cert este că Târgul s-a dovedit a fi o manifestare culturală pe placul marelui public.

– Ce concluzii s-au desprins pentru viitoarele ediţii?

– Am avut prezente un număr mai mic de edituri, doar 31, faţă de anii precedenţi, ceea ce ne face să concepem mai din vreme proiectul, spre a-l face cunoscut. Vrem de asemenea să lărgim modalităţile de promovare, prin recitaluri şi lecturi publice, instituind o antologie cu poeme dedicate oraşului Piatra Neamţ. Excursia finală la mănăstirile din judeţ, organizată ce Camera de Comerţ, la care au participat editorii, va fi un alt stimulent pentru a lărgi cercul prietenilor manifestării. Componenta culturală, educaţională, a fost şi va rămâne în continuare pe prim plan. După şapte ediţii, Libris îşi impune o identitate şi o tradiţie.

Interviu realizat de Mariana OLTEAN TUDOSE