RESPECT! / Fără picioare, dar curăța gheața de pe trotuare

29/01/2014

om fara picioare curata gheata

* Jumătate de om (fizic) dă o lecție adevărată

Când faci presă de ani buni, multe subiecte care îi uimesc pe unii îți crează senzația de ”déjà vu”. Da, ninge. În fiecare an ninge. Unele autorități sunt si vor fi luate mereu prin suprindere. Chiar dacă prima ninsoare vine în octombrie sau în ianuarie.

Tot în fiecare an, Primăria trebuie să îi roage frumos pe deținătorii de spații comerciale, instituțiile sau asociațiile de locatari să curețe gheața de pe trotuarele din fața clădirilor. Unii o fac și fără să le bată Poliția Locală la ușă. Au conștiință și știu că așa trebuie făcut. Pun mâna pe lopată, îi îndeamnă și pe subordonați sau pe vecini. Sau dau ”un leu” unuia care se oferă să facă această treabă…

Alții au o plăcere ascunsă să fie Gică Contra. ”Păi nu plătim impozite? Nu e firmă care ia bani pe deszăpezit?”, făcându-se că nu înțeleg că dacă municipalitatea ar plăti pe cineva să curețe zăpada din toate cotloanele orașului, ar crește implicit și exponențial costurile iar banii suplimentari ar trebui luați ori din alt capitol bugetar, ori din buzunarul cetățenilor.

Că 10-20 lei pe care îi poate da un patron de magazin unui amărăștean care să-i curețe trotuarul ar fi cam a 20-a parte din cât dă pe combustibilul care îl pune în rezervorul nesătul al gipanului e deja altă poveste…

Când pentru unii lopata sau instrumental ăla metallic care ajută la ”degivrarea” trotuarului reprezintă un fel de simbol al rușinii sau al autosuficienței, un exemplu vine de la un pietrean… fără picioare. Cu bani, fără bani, bărbatul se apucă de spart gheața acolo unde o găsește ca fiind periculoasă pentru picioarele semenilor. Dacă vreun patron sau trecător îi dă vreun ban, bine, dacă nu, el tot își vede tacticos de treabă.

Vor spune unii  că e o formă elevată de cerșit. Poate. Dar e și un exemplu că indiferent de cât de neagră e o situație, poți câștiga și un ban cinstit. Alte interpretări sau comentarii – la liber…

Daniel Vinca

Nota Bene – Fotografia a fost realizată de Irina Raica și postată pe facebook. La momentul pozei, omul acționa cu simț de răspundere în zona Cinematografului Pietricica.

6 Comentarii la acest articol. Alatura-te conversatiei.

 1. vlad 29/01/2014 la 13:22 -
 2. ionel 30/01/2014 la 0:01 -

  Imi pare rau dar omul o face pt bani. Apoi toti banii se duc la pacanele. L-am intalnit intamplator la o agentie loto unde isi lasa toti banii. Altadata statea in mijlocul strazii la un semafor intre masinile care opreau la rosu si avea cutia cu bere in mina. N-as vrea sa il judec. Dar nici asa.

 3. Strict 30/01/2014 la 16:21 -

  Tocmai l-ai judecat, Ionel 🙂

 4. Alin 30/01/2014 la 18:19 -

  Fenomenal articolul, merita un premiu.

 5. ionel 30/01/2014 la 20:27 -

  Nu l-am judecat ci am prezentat o alta fata a situatiei.

 6. Gabi 31/01/2014 la 16:23 -

  Nu conteza ce face omul cu banii. Important este ca munceste pentru ei, desi nu are picioare!
  Altii cu doua semnaturi se realizaza pe viata dar ii nenorocesc pe alii, eventual ii lasa fara picioare … la propriu.