DSP a verificat cât se străduiesc spitalele să nu-şi piardă autorizaţia sanitară

controale* Planuri de conformare asumate atât cât permite bugetul

* Afară-i vopsit gardu’…

Pereţi cu mucegai, grupuri sanitare insuficiente şi instalaţii sanitare defecte sunt doar câteva dintre constatările făcute de echipele Departamentului de control în sănătatea publică din cadrul DSP Neamţ în spitale, cu ocazia verificării conformităţii planurilor asumate de unităţile sanitare în cauză.

În prezent, toate unităţile sanitare cu paturi din judeţ funcţionează în baza unei autorizaţii sanitare de funcţionare eliberată de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ cu plan de conformare, pentru că nu au corespuns în totalitate normelor de funcţionare stabilite prin lege. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, la îndemnul Ministerului Sănătăţii, au vrut să vadă ce s-a „mişcat” până acum, în condiţiile în care măsurile şi termenele de conformare au fost stabilite de însăşi echipele manageriale din spitale, în urma analizării şi ierarhizării priorităţilor existente în fiecare unitate în funcţie de bugetul alocat, care se compune din bugetul unităţii, venituri proprii, bani de la Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean şi Consiliul Local.

Echipele de control au constatat o serie de aspecte pozitive, dar şi destul de multe negative, care ar urma să fie remediate conform planurilor de conformare, în toate cele 5 unităţi sanitare cu paturi de stat din judeţ: Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae” Roman, Spitalul Orăşenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamţ, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani şi la Spitalul Orăşenesc „Sf. Nicolae” Bicaz.

 

* Spaţii cu infiltraţii datorate defecţiunilor instalaţiilor sanitare, spaţii neigienizate, pereţi, tavane şi trepte deteriorate

Potrivit DSP Neamţ, toate spitalele din judeţ au întocmit câte un plan de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale, dar numai 3 au asigurată rezervă de apă. Din fericire, toate cele 5 unităţi au grup electrogen. De asemenea, există stoc de materiale de curăţenie şi biocide avizate de Ministerul Sănătăţii şi nu lipsesc din structură blocul alimentar şi spălătoria proprie. Tot potrivit constatărilor făcute de echipele DSP, sterilizarea instrumentarului se face corespunzător în toate unităţile sanitare şi sunt respectate prevederile privind gestionarea corespunzătoare a deşeurilor în unităţile sanitare.

Echipele de control au stabilit că în unele spitale sunt secţii în care nu se poate respecta aria utilă pentru un pat şi este insuficient numărul de grupuri sanitare şi duşuri în raport cu numărul secţiilor, al personalului şi al pacienţilor. Din constatările DSP mai rezultă că în unele unităţi există spaţii cu infiltraţii datorate defecţiunilor instalaţiilor sanitare, spaţii neigienizate, trepte deteriorate, pereţi, tavane şi interioare deteriorate. De asemenea, unele echipamente şi dotări precum noptiere, dulapuri, vestiare sunt depăşite moral şi necesită înlocuire, în raport cu termenele stabilite.

 

* Program de conformare pentru anii 2014-2018…

„În vederea îmbunătăţirii condiţiilor de îngrijire a pacienţilor, conducerile unităţilor spitaliceşti de pe teritoriul judeţului şi-au asumat măsuri condiţionate de bugetul alocat, cuprinse în Programul de conformare pentru anul în curs precum şi în programul cadru de conformare pentru o perioadă de 5 ani, anii 2014-2018”, a afirmat dr. Dan Morenciu, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. „Se vor amenaja grupuri sanitare pentru încăperile în care coloanele de scurgere o permit, se vor executa lucrări de reabilitare, reparaţii, tencuieli, zugrăveli, vopsiri pereţi şi tavane, remediere pardoseli, lucrări de întreţinere a instalaţiilor sanitare şi de hidroizolaţie a acoperişului unde este cazul şi, nu în ultimul rând, se va proceda la înlocuirea unor echipamente specifice, a mobilierului şi a cazarmamentului. S-a recomandat ca în sectoarele în care se desfăşoară lucrări de reabilitare să fie izolate faţă de cele în care se acordă îngrijiri medicale pacienţilor, pentru a preveni apariţia infecţiilor nosocomiale”.

Potrivit DSP, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a stabilit realizarea mai multor obiective conform planului de conformare. Este vorba despre amenajarea blocului chirurgical aseptic la etajul II al clădirii Nefromed, anveloparea faţadei nordice a unităţii, care este deteriorată şi neizolată termic, extinderea sterilizării cu reabilitarea, igienizarea întregului spaţiu al sterilizării, inclusiv reabilitarea coloanei de scurgere şi aducţie ape în tronsonul respectiv şi realizarea unui proiect tehnic de execuţie cu contract încheiat pentru lucrări de reabilitare, modernizare şi dotare cu instalaţii de tratare a aerului şi climatizare pentru 3 săli de operaţie din blocul chirurgical.

Geanina NICORESCU