Doar doi fermieri vor să-şi modernizeze exploataţiile

* Ambele proiecte au fost, însă, respinse

* Termenul s-a prelungit până pe 1 februarie, dar şi condiţiile sunt mai drastice

Fermierii interesaţi de modernizarea exploataţiilor agricole se pot considera privilegiţi, şansa finanţărilor europene fiind de partea lor în mai multe rânduri.

Iată cum şi de unde le-a surâs „norocul”: anul trecut a fost programată o singură sesiune de primire a proiectelor cu finanţare europeană. Singura şi ultima! Asta pentru că, cel puţin teoretic, se epuizaseră fondurile alocate în această direcţie. Până la urmă, tot s-au adunat nişte bănuţi pentru continuarea procesului de modernizare a exploataţiilor agricole. Fonduri ce provind din economiile făcute la proiectele depuse anterior şi din rezilierea unor contracte de finanţare. Aşa a fost posibilă şi organizarea celei de-a doua sesiuni de depunere a proiectelor, deschisă spre finele anului trecut. Din păcate nu au fost prea mulţi „muşterii”, respectiva perioadă suprapunându-se peste cea a sărbătorilor de iarnă. Motiv pentru care fermierilor li s-a mai dat o şansă: s-a prelungit perioada de primire a proiectelor până pe 1 februarie. Dar şi condiţiile sunt mult mai severe! Detalii ne-a oferit Ciprian Astanei, director adjunct la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ: „În sesiunea de acum proiectele sunt foarte atent monitorizate, ca formă şi ca fond. Se recomandă ca toată filele să fie notate şi legate, ca să se elimine posibila detaşare ori înlocuire a lor. Scanări se fac la toate documentele, faţă şi verso. Fiecare pagină trebuie să fie numerotată, semnată şi ştampilată. Un proiect cu documentaţia perfect întocmită, care răspunde tuturor criteriilor europene de finanţare, dacă nu respectă una din cerinţele de mai sus, automat, este declarat neconform. E drept că titularul are posibilitatea redepunerii proiectului tot în această sesiune, adică până la 1 febuarie. Dar numai o singură data!”

* Două proiecte cu ”hibe”

Până ieri, la OJPDRP Neamţ, au fost depuse două doar două proiecte pentru accesarea fondurilor europene alocate pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Din păcate, ele au avut mai multe „hibe”, motiv pentru care au fost declarate neconforme, dar există posibilitatea de a fi redepuse.

„Numărul mic de proiecte are mai multe explicaţii”, a mai precizat Ciprian Astanei. ”Şi nu-i vorba doar de sărbătorile de iarnă, avizele sunt cele care i-au ţinut în loc pe fermier. Ele au o durată de eliberare, dar pentru o perioadă anume. Apoi, mai e şi problema grantului de finanţare, în majoritatea cazurilor fiind de 40 % din valoarea totală a unui proiect. Preconizez că, în sesiunea de acum, se vor depune în jur de 15 proiecte.”

* 3 milioane euro, valoarea maximă a unui proiect

Fondurile europene alocate pentru modernizarea exploataţiilor agricole pot ajunge până la 3 milioane euro, în funcţie de domeniul de activitate. Pentru sectorul zootehnic, valoarea maximă eligibilă nu va depăşi 2 milioane euro, iar în sectorul vegetal, valoarea maximă pe proiect este de un milion de euro, cu un grant de finanţare tot de 40 %.

Sprijinul nerambursabil creşte cu 10 % în cazul investiţiilor realizate de tineri cu vârsta sub 40 de ani, în cazul invesţiilor în agricultura ecologică şi pentru investiţiile realizate în zonele defavorizate.