Doar 15 % din titlurile de proprietate, înscrise în Cartea funciară!

* Prima intabulare e gratuită

* Documentaţia cadastrală se plăteşte

La nivelul judeţului Neamţ, suprafaţa ce urma a fi retrocedată şi pusă în posesie este de 190.337 ha, pentru care trebuiau emise 116.526 titluri de proprietate, terenuri agricole. Capitol la care se stă mai bine. Au mai rămas de dat 454 titluri de proprietate, pentru suprafaţă de 9.663 ha. La păduri, se stă mai rău.  Pentru 75.232 ha terenuri cu vegetaţie forestieră erau de emis 22.6032 titluri de proprietate. Minusul la titluri e de vreo zece ori mai mare decât la cele agricole. Deşi suprafeţele de pus în posesie sunt cu mult mai mici, cele mai multe fiind de doar jumătate de hectar!

Pe situaţia statistică a apărut o primă rubrică nouă: cereri validate pentru despăgubiri. Deja s-au adunat 175 pentru 1.075 ha terenuri agricole. Nici o cerere pentru acordarea de despăgubiri în loc de pădure. Altă rubrică se referă la cererile în curs de validare, în loc fiind ţinute de acţiunile în justiţie, de documentaţii incomplete. „Grosul” e la pădure, aici fiind 4.513 cereri de validare pentru o suprafaţă 8.133 ha şi numai 706 la terenuri agricole pentru 2593 ha.

În Cartea funciară sunt intabulate foarte puţine din titlurile de proprietate emise. Tocmai acesta este subiectul discuţiei purtate cu Simion Stâcel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ

* În Neamţ există 9477 de proprietari care se pot înscrie gratuit în Cartea funciară

Rep.: De anul trecut, în 4 comune din judeţul Neamţ, urma să se facă înscriera gratuită în Cartea funciară a tuturor terenurilor din localităţile respective. Este vorba de comunele Dochia, Girov, Ştefan cel Mare şi Dobreni. Când va începe efectiv acţiunea?

Simion Stâncel: Încă nu se poate ţine licitaţie pentru cadastru general, în cazul celor 4 comune, întrucât nu-i aprobat bugetul în Parlament. Imediat ce se aprobă bugetul, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va declanşa procedura de licitaţie, care se ţine la Bucureşti, pentru toate localităţile din ţară. În lista pregătită şi aprobată de ANCPI figurează şi cele 4 unităţi administrativ-teritoriale nemţene propuse de noi.

Rep.: În prima fază vor fi rezolvate problemele cadastrale şi de intabulare în Cartea funciară  pentru comunele Girov, Dochia, Dobreni şi Ştefan cel Mare. Următorul „lot” când va putea beneficia de aceste facilităţi? Dacă se va continua acţiunea de intabulare gratuită…

S.S.: Următoarea etapa va fi, probabil, după aprobarea bugetului pentru anul viitor. Sperăm ca, de la an la an, să crească numărul unităţilor administrativ- teritoriale care să facă obiectul introducerii gratuite a terenurilor în Cartea funciară.

Rep.: În privinţa cadastrului general, nu sunt privilegiate doar cele 4 comune deja nominalizate la gratuitate. Proprietarii de teren din celelalte localităţi pot beneficia şi ei de anumite facilităţi pentru înscrierea pământului în Cartea funciară. Concret, în ce constau?

S.S.:  Pentru toţi cei care au titluri de proprietate date la legile fondului funciar, pentru terenurile respective, prima înregistrare în Cartea funciară este gratuită. După prima intabulare, dacă omul vrea să facă un transfer de proprietate, atunci plăteşte. Plata o face doar la notar, terenul fiind deja înregistrat în Cartea funciară, se va achita doar înscrierea noului proprietar pentru o sumă modică.

Rep.: În cele 4 comune, obligatoriu înscrierea se face pentru toţi proprietarii de terenuri din acele localităţi. Cum se procedează în celelalte localităţi?

S.S.:  Acolo intabularea se face sporadic, la cererea fiecărui proprietar de pământ. În localităţile în care există planuri de parcelare întocmite pentru diferite tarlale din extravilan, acolo se pot înscrie toţi proprietarii care au pământ în tarlaua respectivă. Cu condiţia ca planul de parcelare să fi fost avizat de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobliară Neamţ, au fost acordate numere cadastrale. Măsurătorile şi schiţele sunt gata făcute, proprietarii de teren din acele tarlale nu trebuie să mai plătească documentaţia cadastrală, nu mai trebuie măsurat terenul.

Rep.: Câte astfel de „oaze” cadastrale avem în judeţ şi câţi proprietari au un asemenea noroc?

S.S.: La nivelul judeţului Neamţ există 9477 de proprietari care se pot înscrie gratuit în Cartea funciară cu terenurile din tarlalele pentru care sunt întocmite şi aporbate Planurile de parcelare. Dintre cei 9477 proprietari, doar vreo 600 sunt înscrişi în Cartea funciară, deci mai sunt mulţi care se pot înscrie gratuit. Fiecare primărie a primit planul de parcelare, cu tabelul în care sunt înscrişi toţi proprietarii de teren din acele parcele. Cei din primării nu trebuie decât să-i anunţe pe proprietarii de teren că  pot să-şi înscrie gratuit pământul în Cartea funciară. Trebuie doar să se prezinte cu copia actului de proprietate.

Rep.: La ce uşi trebuie să bată, care sunt paşii de urmat de către proprietarul care vrea să-şi treacă pământul în Cartea funciară?

S.S.: Mai întâi trebuie să verifice la primărie dacă terenul lui a făcut ori nu obiectul Planului de parcelare. Dacă e prins în planul de parcelare, treaba este foarte simplă. Trebuie doar să meargă la Biroul de Carte Funciară, cu copia actelor de proprietate şi face înscrierea terenului. În cazul în care nu a făcut obiectul unui plan de parcelare, atunci este necesar a se întocmi documentaţia cadastrală. Aici intervine negocierea de preţ între proprietarul de teren şi persoana fizică sau persoana juridică autorizată să execute lucrări de cadastru. După asta, OCPI Neamţ face înscrierea gratuită în Cartea funciară, pentru terenul din titlul de proprietate, din extravilan.

Rep.: Aţi tot pomenit de planul de parcelare, foarte important pentru înscrierea gratuită a terenului în Cartea funciară. În unele localităţi există tarlale cu planurile de parcelare, în cele mai multe nu. Cine trebuia să le facă, pentru ca oamenii să scape acum de o cheltuială?

S.S.: Planurile de parcelare s-au făcut în funcţie de interesele şi de banii pe care i-au avut la dispoziţie bugetele locale. Primăria poate să comande întocmirea planului de parcelare pentru mai multe tarlale, în funcţie de câţi bani are. S-au mai făcut planuri de parcelare la solicitarea unor grupuri de proprietari, care au pământul într-o tarla comună. Ei au finanţat această acţiune. Dar cea mai bună procedură este ca planurile de parcelare să fie întocmite la cererea primăriilor, în baza unui contract cu o persoană autorizată în lucrări cadastrale. În final, primăria poate recupera banii de la proprietarii de teren. Poate fi şi gratuit, asta se stabileşte în consiliul local. Important e să existe interes în această direcţie, la nivel local.

Rep.: Pe vremea când se dădeau într-o veselie titluri de proprietate, era chiar un plan lunar pentru asta, condiţia obligatorie era ca cetăţeanul şi terenul solicitat să figureze într-un tabel nominal de parcelare. Tabelul de atunci nu ar trebui să coincidă cu planul de parcelare cerut acum?

S.S.: Există tabele şi schiţe de parcelare pentru multe terenuri din judeţ, dar nu sunt întocmite după nişte măsurători foarte precise, nu sunt făcute în sistemul naţional de coordonate, nu pot fi introduse în baza digitală de date.

Rep.: Câte din titlurile de proprietate emise sunt trecute în Cartea funciară?

S.S.: Pe moment nu am cifra exactă, dar vă pot spune că procentul înscriere a titlurilor de proprietate în Cartea funciară nu depăşeşte 15 %. La nivelul judeţului Neamţ. Este foarte puţin!

Rep.: În marea lor majoritate, titularii de teren sunt decedaţi, nu s-a făcut dezbaterea succesorală între moştenitori. În Cartea funciară vor fi trecuţi tot morţii ca titulari de pământ?

S.S.: Se poate face şi înscrierea autorului în Cartea funciară, chiar dacă este decedat. Dar, imediat ce se face dezbaterea suscesorală, e bine să fie trecuţi moştenitorii. Cel mai bine e ca întâi să se facă dezbaterea succesorală şi fiecare moştenitor să-şi intabuleze partea sa de pământ în Cartea Funciară. Aşa dispar şi neînţelgerile ce pot apărea în privinţa plăţii acestei operaţiuni.

Rep.: Când se va termina cu emiterea titlurilor de proprietate?

S.S.: Încă nu se ştie exact câte titluri de proprietate vor mai fi date. Încă mai sunt situaţii în care se mai validează suprafeţe ce urmează a fi puse în posesie, în special pădure. Nu trebuie să uităm faptul că se fac şi constituiri ale dreptului de proprietate asupra terenului aferent casei de locuit şi anexelor gospodăreşti. Sunt foarte multe situaţii în care oamenii au primit o simplă hârtie de mână de la fostele CAP-uri pentru terenul pe care urmau să-şi ridice casa. Acea hârtie nu ţine locul titlului de proprietate pentru teren. În aceste cazuri, termenul de depunere a cererilor nu este decadent, merge în continuare, se face reconstituirea dreptului de proprietate asupra pământului respectiv.

În prezent, la noi în judeţ, reconstiuirea dreptului de proprietate este făcută în procent 97 la sută, peste media pe ţară, care-i de 95 la sută.