Rep.: APIA e cu banii pentru fermier. Când e vorba de bani, nu se poate să nu apară şi nemulţumiri. Ori că-s prea puţini, ori că a primit şi cine nu trebuie. Şi câte şi mai câte alte motive de gâlceavă…Nu mai conteză cine a greşit sau dacă s-a greşit, nemulţumitul vine tot la cel care a dat banul. Adică la dumneavoastră. În esenţă, ce conţin reclamaţiile?
Viorel Pintea: Subiectul este foarte delicat. Adevărul e că reclamaţiile şi sesizările oamenilor abordează foarte multe probleme. Cel mai adesea, sunt puse „pe tapet” neconformităţile, suprapunerile de terenuri. Omul nu ştie cine este de vină. Suprapunerile se regăsesc mai cu seamă în cadrul blocurilor fizice, pe parcele. Alţii reclamă că nu au fost trataţi corespunzător de funcţionarii de la APIA. Am auzit şi expresii de genul „ceva anume, care trebuie dat”, adică l-a costat ceva subvenţia. Motiv pentru care am făcut investigaţii pe cont propiu, sub acoperire. Am profitat de faptul că sunt mai nou la APIA Neamţ şi nu mă cunosc toţi salariaţii. M-am prezentat ca simplu fermier la centrele locale ale APIA Neamţ. Am cerut multe lămuriri, am insistat, am fost cicălitor, am vrut să dau şi mită, dar nu mi-a mers.
Rep.: Sunt sigură, cele mai mari supărări sunt acum de la banii de suvenţie la păşune. Miza e mare, sunt foarte mulţi bani în joc. În zona montană defavorizată, unde se acordă şi plăţile Agromediu, subvenţia poate ajunge până la 390 euro pe hectar. Foarte mulţi bani, având în vedere că, la munte, suprafeţele de păşune sunt foarte mari. E vorba de peste 10.000 ha păşune permanentă. Unde mai pui că sunt şi două legi care reglementează concesionarea păşunilor. E drept, una nu se poate aplica, că n-are norme…
V.P.: Nu legea e de vină. Şi la noi vin foarte multe reclamaţii legate de subvenţia la păşune. De fiecare dată, pe cei care reclamă îi rog să ne întâlnim la faţa locului, să discutăm acolo cu toţi factorii implicaţi. Este oferta mea. Am constat că sunt asociaţii ale crescătorilor de animale care n-au ţinut adunările generale, n-au informat oamenii despre ce au făcut cu banii de subvenţii. De aici şi multe suspiciuni.
Rep.: Unele chiar sunt şi întemeiate. Am mai spus, sunt foarte muţi bani, şi nimeni nu controlează ce s-a făcut exact cu ei. Se tot vorbeşte de întelegeri tacite între primari, concesionarii de păşune şi unii crescători de animale. Ei sunt cei care „învârt grosul banilor”. Chiar nu-i controlează nimeni? APIA numai dă banul şi atât?
V.P.: Pentru asta, sunt abilitate mai multe organe de control ale Ministerului Agriculturii. APIA verifică suprafaţa pentru care se dă subvenţia, dacă cea din acte corespunde cu cea din teren. APIA nu se ocupă de contabilitate, să verifice dacă s-au făcut lucrările prinse în angajamentul respectiv. Acolo unde sunt probleme, dorim să le lămurim la faţa locului. Organele de control ar trebui să-şi facă datoria. Să-i ia la întrebări pe cei care concesionează păşunea, să prezinte situaţia cu lucrările executate, pe ce s-au dus subvenţiile. Trebuie să fie o evidenţă clară a banului cheltuit. Atâta vreme cât nu se va face asta, vor fi şi multe suspiciuni. Banul face cu ochiul…
cine poate concesiona pasune si care sunt criteriile?
+care sunt criteriile de concesionare a pasunilor?
+cine verifica animalele declarate si daca este obligatoriu ca toate sa poarte crotalii pentru a se verifica realitatea celor declarate?
dar pe medicii care au facut dosare de subventie pantru fermieri care nu au decat un animal in grajd si le cere la tarani sa le dea lor aproape toti banii din subventie cine ii controleaza ca s-au umplut de bani toti doctorasii veterinari de la tara
din cauza ca s-au facut afaceri cu pasunea prin comunele unde sunt sute sau mii de hectare nu mai putem noi sa facem dosare pentru subventii care crestem animale din tata in fiu pentru 10-20 de ha pe care cu greu le putem lua de la primarie pentru ca suprafata de pasune de la primarie este foarte mica.poate ca cei de la apia vor reusi sa faca lumina macar pentru noi cei mici nu pentru cei care vor sa faca avere si nu au nici o legatura cu cresterea anumalelor
da