Din data de 26 mai, absolvenții se pot înscrie pentru a putea primi indemnizația de șomaj

09/05/2018

*Ajutorul financiar este în cuantum de 250 de lei şi se acordă pe o perioadă de şase luni
Începând cu data de 26 mai 2018, absolvenții nemțeni se pot înscrie la Agenția Județeană pentru Ocuparea Foreței de Muncă Neamț pentru a putea primi un sprijin financiar de la stat.
“Tinerii care termină școala se pot înscrie în evidenţele agenţiilor de șomaj, pentru a beneficia gratuit de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, precum şi de facilităţi financiare, respectiv prima de inserţie, prima de relocare, prime de mobilitate sau indemnizaţia de şomaj. Pentru a putea obține prima de inserţie sau, după caz, de indemnizaţia de şomaj tinerii trebuie, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă”, ne-a declarat Elena Chirilă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Neamț.
În cazul absolvenţilor de liceu din acest an, cele 60 de zile încep a fi numărate din data de 26 mai, potrivit Ordinului nr. 3382/2017 al Ministerului Educaţiei Naţionale privind structura anului şcolar 2017-2018, conform căruia “cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 25 Mai 2018”. În situaţia în care unii tineri mai au corijenţe, şi nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, aceştia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corijenţă. Absolvenții instituțiilor de învățământ și a școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la terminarea școlii se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării (indicatorul social de referinţă este de 500 de lei). Pot solicita indemnizaţie de şomaj, tinerii înregistraţi în evidenţele ANOFM care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii; nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei. Indemnizaţia de şomaj este în cuantum de 250 de lei şi se acordă pe o perioadă de şase luni.
V. ANDRIEȘ