Despre cybercrime în „Luna Europeană a Securității Cibernetice“

12/10/2015

prevenireElevii de gimnaziu și liceeni află luna aceasta cum să respecte navigatorii de pe internet, cum să evite a deveni victime ale infracțiunilor din mediul virtual și cum să nu le comită.

Polițiștii de prevenire din cadrul Poliției Neamț derulează luna aceasta o campanie ce are ca scop promovarea securității cibernetice inițiată de European Agency for Network and Information Security ENISA în tot spațiul UE. Sunt programate activități de informare pentru prevenirea antrenării minorilor în domeniul cybercrime, care se desfășoară pe tot parcursul acestei luni. intitulată simbolic „Luna Europeană a Securității Cibernetice“. Sesiunile de informare se adresează elevilor de la Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț, Liceul Administrativ Economic Piatra Neamț, Colegiul Tehnic Piatra Neamț, Liceul de Artă Victor Brauner Piatra Neamț, Școala Gimnazială nr. 3 Piatra Neamț, Școala Gimnazială „Nicu Albu“ Piatra Neamț, Școala Gimnazială „Elena Cuza“ Piatra Neamț și Liceul Comercial „Spiru Haret“ Piatra Neamț.

„Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și alți specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț vor susține sesiuni de informare pentru elevii din școlile generale și licee pe teme privind siguranța pe rețelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile, respectarea drepturilor de autor, comerțul electronic. Campania a început, polițiștii de prevenire nemțeni fiind prezenți joi și vineri în fața elevilor de clasa a V-a și a IX-a din cadrul Școlii Gimnaziale «Nicu Albu» și ai Colegiului Tehnic Piatra Neamț“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Discuțiile cu elevii se bazează pe un material intitulat sugestiv „10 reguli pentru o navigare sigură pe Internet!“. Elevii află astfel răspunsuri la cele mai frecvente întrebări cu care se confruntă atunci când navighează pe internet: „Cum e bine să mă comport cu ceilalți on-line? Ce fac atunci când sunt hărțuit pe internet? Ce fac dacă întâlnesc ceva supărător pe internet? Cum blochez anumite lucruri neplăcute pe internet? Cum trebuie sa-mi păstrez setările în siguranță pe Facebook? Cum mă asigur că nu-mi sparge nimeni parola?  sau Cum reacționez în cazul în care primesc o invitație de la o persoană cunoscută pe un site de socializare? „Pentru ca aceste dezbateri să aibă rezultatul scontat, oamenii legii îmbină informațiile teoretice cu exemple concrete din munca polițiștilor“, mai spune ofițerul de presă.

Cristina Iordache