Defilare sub umbrele: informare de vânt puternic, polei și precipitații mixte

29/11/2017

*Vineri, 1 Decembrie, la Piatra Neamț va ploua
*La munte, vântul va sufla cu putere și va ninge
Până mâine dimineață, la ora două, zona de munte a județului Neamț se află sub informare de vânt puternic, polei și precipitații mixte. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul menționat, la munte vântul se va intensifica treptat, cu rafale ce vor depăși 60…65 km/h. La altitudini mari vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă, iar în restul zonei precipitațiile vor fi mixte și se va forma polei. Intensificări temporare ale vântului vor fi și în zonele mai joase de relief, cu viteze mai mari în Banat și pe litoral, de până la  60…70 km/h. În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei, nord-vestul Munteniei și local în Transilvania va ploua, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30 l/mp, iar pe spații restrânse se va semnala polei.
Astăzi, la Piatra Neamț va fi o vreme caldă, cu valori maxime de 6 grade Celsius. Cerul va fi variabil. Noaptea, minima din termometre va scădea până la minus 3 grade Celsius. Vineri e posibil să plouă, iar maxima aerului va arăta 6 grade Celsius. Și sâmbătă cerul va fi mai mult acoperit și se vor înregistra aceleași valori termice. Apoi, duminică și luni, vremea schimbă foaia. Va ninge și va fi frig, cu temperaturi diurne de doar un grad Celsius. Noaptea, minima aerului va scădea până la minus 5 grade Celsius.
Ieri după-amiză, la ora 13, se înregistrau câte un grad Celsius la Piatra Neamț și Târgu Neamț și cu un grad mai mult la Roman. La polul opus, pe masivul Ceahlău erau minus 4 grade Celsius și un strat de zăpadă de 16 centimetri.
În Moldova, în perioada 27 noiembrie 10 decembrie, conform estimărilor realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, primele zile din interval vor debuta cu un proces de răcire, ce va însemna maxime la nivelul regiunii de 2…4 grade Celsius și minime de -1…0 grade Celsius. La mijlocul săptămânii (în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie) vremea se va încălzi ușor, astfel media regională a temperaturilor maxime va urca la 6…8 grade Celsius, iar minimele din dimineața zilei de 1 decembrie vor fi în jur de 4 grade Celsius. Dupa data de 2 decembrie, temperatura va fi în scădere, astfel că media valorilor maxime va fi de 2…4 grade Celsius, iar a celor minime de -4…-2 grade Celsius, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru începutul lunii decembrie. Vor fi precipitații însemnate cantitativ în primele două zile și în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea pentru precipitații va fi redusă, urmând să crească ușor după 8 decembrie.
V. ANDRIEȘ