Dai foc la mirişte, te “arzi” la subvenţie!

26/07/2013

incendiu

APIA Neamţ trage un serios semnal de alarmă! Unul de sezon! Vizaţii sunt fermierii care nu respectă bunele condiţii agricole şi de mediu. Pentru care se acordă şi subvenţii speciale. Dacă chiar nu ştiu, fermierilor dispuşi să se joace cu focul, li se reaminteşte că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol, prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor. În cazul vegetaţiei pajiştilor permanente, se urmăreşte menţinerea unui nivel minim de întreţinere. Agricultorilor care nu respectă aceste condiţii, automat li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, indiferent de suprafaţa arsă.

Cu focul de pe mirişti ori pajişti, credeam că se ocupă numai pompierii. Fănică Ambrosă, director APIA Neamţ a venit cu o precizare: “Normal, pentru incendii sunt apelaţi pompierii. Dar există un protocol de colaborare între ISU şi APIA,  conform căruia suntem şi noi anunţaţi despre evenimentul respectiv. Ei sunt cu stinsul focului, noi suntem preocupaţi de calitatea solului”.

Aviz amatorilor! Inspectorii de la serviciul “Control pe teren” al APIA Neamţ deja  se află in teren. Ei au obligaţia de a se autoseziza asupra tuturor neconformităţilor observate în teren. Cum văd vreun foc ori vreo urmă a focului pe mirişti, terenuri arabile ori pajişti permanente, imediat întocmesc raportul preliminar.  Ulterior va fi procesat în baza de date. După care vin sancţiunile.

Tina CONDREA

< Articolul anterior
Fermele la control!