Cum a murit o afacere cu cauciucuri

Încercările de redresare ale societăţii Rada Impex SRL din comuna Vânători au eşuat, după ce în ultimii trei ani administratorul judiciar a încercat inclusiv reorganizarea firmei profilată pe fabricarea produselor din cauciuc. Pe o piaţă redusă ca potenţial de cerere, o reorientare în activitate pe un segment atât de larg presupunea o serie de investiţii într-o tehnologie ieftină, ceea ce s-a dovedit imposibil. În vara anului trecut, Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Tribunalului Neamţ a declarat firma în faliment şi s-a trecut la valorificarea bunurilor deţinute de societate în vederea acoperirii datoriilor. Înainte de declararea în insolvenţă, societatea Rada Impex  avea probleme cu datoriile, ca majoritatea firmelor mici lovite crunt de criza financiară, mai ales că la lipsa de lichidităţi s-a suprapus şi povara creditelor. Iminenţa insolvenţei era previzibilă, ceea ce s-a întâmplat în decembrie 2009, când una din băncile la care firma avea împrumut a cerut instanţei să-i declare incapacitatea de plată. După declanşarea insolvenţei, firma s-a aflat o vreme sub observaţia administratorului judiciar desemnat de instanţă, care ulterior a propus un plan de reorganizare a societăţii. Creditorii Rada Impex au fost de acord, tribunalul a admis continuarea activităţii şi reorganizarea acesteia, dar lucrurile n-au mers şi s-a decis trecerea în faliment şi dizolvarea societăţii.

După ce instanţa a dat sentinţa, lichidatorul a identificat datorii totale de aproape 550.000 lei. Situaţia definitivă a creanţelor Rada Impex SRL, la trei ani de la declararea insolvenţei, a fost dată publicităţii după termenul de luna aceasta. Bunurile mobile şi imobile ale firmei vor fi vândute spre a acoperi, în principal, datoriile la cele trei bănci, care au ipoteci asupra averii debitoarei. BRD are de recuperat peste 84.000 lei, Banca Transilvania revendică 174.000 lei şi Credit Europe Bank vrea aproape 49.000 lei.

La datoriile garantate, de 307.000 lei în total, se adaugă şi creanţele bugetare. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Neamţ are de recuperat 18.000 lei, AVAS-ul cere aproape 400 de lei şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ circa 1.000 de lei, însumând 20.000 lei.

O altă parte însemnată a datoriilor Rada Impex, ca valoare, dar nu şi ca prioritate în recuperare, este reprezentată de foştii parteneri de afaceri. Sunt cinci astfel de creditori înscrişi, ale căror cereri admise de instanţă totalizează aproape 220.000 lei. Dar aceştia au slabe şanse să recupereze sumele invocate, întrucât legea dă întâietate creditorilor care au ipotecă pe bunuri, apoi celor bugetari şi salariali, dacă este cazul. Rămâne de văzut în ce măsură bunurile societăţii acoperă restanţele la bănci şi la buget, un raport în acest sens urmând a fi prezentat instanţei de lichidatorul judiciar la termenul stabilit pentru luna martie.