Credite bancare în contul subvențiilor 2020

NOU! Adeverința se dă fermierului în câteva zile de la finalizarea cererii de subvenție!

*Cererile se depun la APIA Neamț din 15 mai, valoarea creditului, 85% din valoarea subvenției

Din data de 15 mai 2020 ,APIA Neamț eliberează adeverințe fermierilor nemțeni care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii.

 Se pot solicita adeverinţe pentru beneficiarii pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, agricultură ecologică și a plăților pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale, pentru cererile de subvenții aferente Campaniei 2020.

*Distanțare socială:  eliberarea adeverințelor prin mijloace electronice!

*La fel și către instituțiile bancare și non-non bancare!

Mai multe detalii ne-a oferit a precizat Mihai Dorneanu, director executive APIA Neamț: „ În condițiile foarte dificile din acest generată de pandemie dar și de lipsa precipitațiilor atât de necesare culturilor agricole, APIA vine acum cu o noutate în sprijinul fermierilor. Adeverințele pentru accesarea creditelor bancare se vor elibera în doar câteva zile după ce a fost finalizată cererea unică de plată aferentă campaniei 2020. Se scurtează foarte mult perioada dintre finaizarea cererii unice de plată și eliberarea adeverinței pentru creditele bancare. Cum spunem, traversăm o perioadă dificilă , iar fermierii au nevoie acută de bani. Pentru a respecta în continuare regulile de distanțare socială și pentru a proteja sănătatea personalului propriu și a beneficiarilor de subvenții, fermierii au posibilitatea de a solicita APIA Neamț eliberarea adeverințelor prin mijloace electronice (telecomunicații). De asemenea, cu acordul fermierului, APIA Neamț transmite direct, prin mijloace electronice, instituțiilor bancare și non-bancare adeverințele eliberate. În ce privește primirea Cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2020, informăm că se realizează în continuare tot prin mijloace electronice. Pânî ân present au fost primate 17.700 de cereri unice de plată dintr-un total estimat 24.783 cereri, ceea ce înseamnă un procent de 71,42 la sută.

 Convențiile închiate cu instituţiile bancare și non-bancare  se adresează fermierilor care intenţionează sa acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA.  Astfel, potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA Neamț eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2020 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de mediu şi climă, agricultură ecologică și pentru zone care se confruntă cu constrângeri natural. De asemenea, prin adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenţiei, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenţiei și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.”

Valoarea creditului va fi de până la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA garantează creditele acordate de bănci fermierilor. Fermierul nu are nici o grijă în această privință. Singura lui garanție este adeverința eliberată de APIA Neamț.

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA Neamț atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Tina CONDREA