Convorbire cu Constantin Bîrsan, primarul comunei Bicazu Ardelean

Constantin Bârsan, primar Bicazu Ardelean

Bicazu Ardelean: Primi bani europeni vin prin GAL

Rep.: Includerea comunei Bicazu Ardelean în GAL ”Ceahlăul” a fost una cu noroc. De aici vin și primi banii europeni…

Constantin Bîrsan: Da, sunt primii bani europeni alocați în comună, de când sunt eu primar. Fondurile sunt destinate amenajării unui spațiu de joacă pentru copii. Pentru această investiție, avem un loc anume, situat în incinta Căminului cultural. Deci în zona centrului civic. Valoarea proiectului este de de 18.000 euro. Este o investiție mică, dar de mare utilitate pentru mai tinerii cetățeni ai comunei Bicazu Ardelean.

Rep.: E sigurul proiect depus la GAL ”Ceahlau”?

C.B.: Am în lucru și un alt proiect, tot pentru fondurile europene alocate prin GAL ”Ceahlau”. Vrem să facem un teren de sport la Școala Bicazu Ardelean. Sunt în faza documentațiilor, a obținerii avizelor și autorizațiilor necesare, a întocmirii proiectului tehnic.  Pregătim totul cât mai repede posibl, pentru a depune proiectul în sesiunea care se deschide din 16 septembrie, la GAL ”Ceahlăul”.  Adică săptămâna viitoare. Cu siguranță, ne vom încadra în termen.

Rep.: Pentru niște bani europeni, aveați depusă o contestație. Ce s-a întâmplat până la urmă?

C.B.: În urma acelei contestații, am câștigat. Este vorba de fondurile europene alocate pentru construcția unui punct de  informare turistică în comuna Bicazu Ardelean. Valoarea totală a proiectului este de 135.000 euro.  În primă fază proiectul nostru a fost respins.

Rep.: Pe ce motiv a fost respins proiectul?

C.B.: Nu era vorba de punctaj. Am avut un punctaj bun, zona ne avantaja. A fost o neînțelegere de termeni. Era vorba de rulajul în numerar, flxul de numerar trebuia să fie pozitiv. Asta nu s-a înțeles în prima fază. Dar s-a rezolvat până la urmă. Prin punctul de informare turistică vrem să promovăm Parcul Național Ceahlăul, partea dinspre Bicazu Ardelean. Avem o peșteră la Toșorog. Este un proiect complex, față de alte centre de informare turistică care se realizează în județul nostru. Este mai mare decât cel de la Tașca, ori de la Tarcău. E o investiție importantă, mai ales că, după 5 ani, clădirea respectivă intră în patrimoniul primăriei.

Rep.: În comună aveți în derulare o investiție mai mare, începută cu mulți ani în urmă. O investiție ce urma să se realizeze cu fonduri guvernamentale, de astă dată. În ce stadiu s-a ajuns?

C.B.: Alimentarea cu apă va fi gata, cu siguranță. Nu anul acesta, ci anul viitor. Suntem aproape de final, nu mai e mult și apa va curge pe conductă. Rețeaua de apă potabilă va deservi satele Telec și Bicazu Ardelean, cu posibilitate de extindere și în satul Ticoș. Apa va fi mai ieftină, că vine prin cădere liberă, se consumă mai puțin curent electric. Valoarea totală a acestei investiții este de peste 33 miliarde lei vechi.

Rep.: Pe când și canalizare?

C.B.: Încă nu avem aprobat proiectul privind sistemul de canalizare. Am avut un proiect depus, dar a fost respins. Împreună cu comuna Bicaz Chei am înființat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, am depus un proiect pentru ambele localități, dar n-a fost admis la finanțare europeană, nu se încadra cu stația de epurare.

Rep.: Am vorbit de investiții ce urmează a se realiza pe bani europeni, alta este în derulare cu fonduri guvernamentale. Nimic pe fonduri locale?

C.B.: Avem în lucru și o astfel de investiție. Am semnat deja contractul pentru lucrări de reabilitarea mai multor drumuri sătești, cu fonduri de la bugetul local. Este vorba de 2,5 km. Tot în acest an vom termina lucrările de modernizare a dispensarului medical uman, investiție tot cu fonduri de la bugetul local. Este deja montată centrala termică.

Tina CONDREA