Susanul combate anemia, nucşoara – de leac în stările gripă
*Șofranul – bun la inimă, scorţişoara scade glicemia, cuişoarele întăresc imunitatea
De-a lungul timpului, oamenii au aflat care este adevărata valoare a plantelor aromatice. Ele nu sunt folosite doar în practica gastronomică, ci şi în tratamentul diferitelor afecţiuni. Condimentele orientale sunt diverse şi îmbină o gamă variată de arome şi culori.
*Condimente pentru sănătate
Delicioase, aromate şi crocante, seminţele de susan sunt pline de nutrienţi, minerale, antioxidanţi şi vitamine. Acestea sunt galbene şi ascuţite, cu gust specific, asemănător celui de alune. În bucătărie se poate utiliza şi praful de susan, obţinut prin macinarea seminţelor. Seminţele de susan sunt o sursă excelentă de calciu. Conţin proteine cu 50% mai mult decât se află în carne. Pentru combaterea anemiei, consumă de două ori pe zi o salată pe care o prepari dintr-un măr, o roşie şi trei linguriţe seminţe de susan.
Nucșoara este un condiment rafinat, care se pretează foarte bine atât în preparate sărate, cât si în cele dulci. Nucşoara are o aromă fină şi un gust dulce-iute. Românii aromatizează cu ea diverse deserturi. Nucşoara este mai mult decât un condiment oriental. Aceasta are proprietatea de a creşte temperatura corpului, astfel că este ideală în stările gripale, este un eficient stimulent nervos şi are efecte analgezice.
Cuişoarele sunt caracterizate de un parfum intens, aromă caldă şi gust picant. Cel mai adesea sunt folosite întregi, dar şi sub formă de pudră. În bucătărie, se folosesc la prepararea prăjiturilor cu fructe, la aromarea vinului fiert şi ceaiului. Consumate cu regularitate, întăresc sistemul imunitar, ajută digestia, combat durerile de stomac şi previn balonarea.
Scorţişoara are foarte multe întrebuinţări în funcţie de specificul culinar în care se foloseşte. Gustul ei este definit ca fiind dulceag şi cald, uşor amărui. În România scorţişoara se pune în tarte, plăcinte, prăjituri, salate, sufleuri cu mere. Măcinată, se adaugă în aluaturile pentru pesmeciori şi plăcinte.
Pe lângă faptul că răspândeşte un parfum irezistibil şi conferă preparatelor o savoare aparte, scorţişoara are şi o mulţime de beneficii pentru sănătate. Ajută la scăderea glucozei, colesterolului LDL, chiar şi în cazul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2.
Șofranul este considerat unul dintre cele mai delicate şi scumpe condimente. Apreciat pentru gustul şi calitatea de a da culoare preparatelor. Şofranul se utilizează la condimentarea supelor de peşte şi a felurilor pe bază de orez.
Tina CONDREA