Biruri grele pe capul agricultorilor

baba si seceta

În căutarea disperată a noi surse la buget, la începul acestui an, guvernanţii au pus ochii din nou pe agricultură. De data asta n-a fost vorba de modificarea Legii privind impozitul pe venitul agricol.  S-a apelat la soluţia cea mai rapidă: ordonanţă  guvernamentală de modificare a Codului fiscal. E mai simplu, mai comod, mai eficient. Unde mai pui că nici nu se mai pierdea vremea cu discutarea noii legi în Parlament.

Ordonanţă cu termen de aplicare cât mai urgent posibil. Adică se aplică chiar de la 1 februarie 2013, pentru perioada impozabilă ce expiră la 31 decembrie 2013. Deşi, prin lege, modificarea Codului fiscal este operabilă numai după 6 luni de când aceasta s-a produs! Au trecut 4 luni de la intrarea în vigoare a respectivei ordonanţe şi agricultorii încă se întreabă dacă sunt buni de plată.

* Impozite noi pe culturile agricole

În cultura vegetală, la cereale, norma de venit pentru o suprafaţă mai mare de două hectare este de 449 de lei, pe unitatea de suprafaţă, la plante oleaginoase de 458 de lei, la cartof de 3.488 lei, sfecla de zahăr – 697 de lei.

La legumele de câmp, limita neimpozabilă este de 0,5 hectare, iar pentru ce depăşeşte această suprafaţă, norma de venit este de 4.001 lei. Legumele din spaţiile protejate au o normă de venit de 8.033 lei pentru suprafeţele ce depăşesc 0,2 hectare.

În ceea ce priveşte pomii şi viile pe rod, impozitul se va aplica la o suprafaţă mai mare de 1,5 hectare, respectiv 0,5 hectare, iar normele de venit au fost stabilite la 4.709 lei şi 1.385 de lei pe unitatea de suprafaţă. Pentru flori şi plantele ornamentale norma de venit a fost stabilită la 11.773 lei pentru o suprafaţă mai mare de 0,3 hectare.

* Mai mulţi bani  „mulşi” din zootehnie

În sectorul de creştere a animalelor, limita neimpozabilă la bovine (vaci şi bivoliţe) este de două capete, iar pentru ceea ce depăşeşte acest număr norma de venit a fost stabilită la 453 de lei pe cap de animal. La ovine şi caprine, nu sunt impozitate persoanele fizice care deţin până în 10 capete, iar între 10 şi 50 de capete, norma de venit este de 23 lei. Pentru mai mult de 50 de capete norma este de 65 de lei. La porcii pentru îngrăşat, limita neimpozabilă este de 6 capete, iar între 6 şi 10 capete a fost stabilită o normă de venit de 56 de lei, peste 10 capete fiind de 177 de lei. La păsări de curte norma de venit este de 3 lei pentru un număr între 100 şi 500 de capete şi de 2 lei dacă pentru ceea ce depăşeşte 500 de capete. Nu se impozitează persoanele fizice care deţin până în 100 de păsări de curte. La familiile de albine, se impozitează cei care deţin între 50 şi 100 de familii, norma de venit stabilită fiind de 70 de lei, iar peste 100 de familii de 98 de lei. Limita neimpozabilă este până la 50 de familii de albine.

* De anul viitor, „birurile ” se stabilesc la nivel local

Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi se aprobă de direcţiile generale ale finanţelor publice, acestea fiind calculate în funcţie de venitul brut obţinut de agricultori din activităţile agricole din care se scad cheltuielile.

Fermierii care plăteau impozitele prin sistemul de contabilitate în partidă simplă vor fi impozitaţi după modificările Codului fiscal numai pe baza normelor anuale de venit. Impozitul de 16% se va aplica normelor de venit, iar persoanele fizice vor plăti impozitul după ce încasează banii din producţie, în două tranşe, pe 25 octombrie şi pe 15 decembrie.

La final de ordonanţă se spune că Guvernul a decis modificarea impozitării în agricultură, prin utilizarea mai largă a normelor de venit, în vederea lărgirii bazei de impozitare. Nimic de modificarea Codului fiscal! Că prin această găselniţă s-a văzut guvernanţii  „cu sacii în căruţă”… Asta e  altă poveste.

Tina CONDREA