Bătălie între două clanuri de țigani în plină stradă, la Tîrgu Neamț

06/07/2018

Focuri de armă, măsuri luate de primar
Un conflict între două clanuri de țigani care aveau de disputat o pirandă gravidă, s-a desfășurat pe străzile din Tîrgu Neamț, în seara de 5 iulie. La faţa locului s-a deplasat un echipaj format din doi poliţişti de la ordine publică, ulterior a intervenit şi un echipaj al poliţiei rutiere, împreună cu poliţia locală.
“În vederea dispersării persoanelor angrenate în conflict, unul din primii poliţişti ajunşi la faţa locului, a tras în plan vertical cinci focuri de avertisment.
În continuare s-a solicitat intervenţia luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale şi a jandarmilor. Au fost identificate zece persoane cu vârste între 27 de ani şi 46 de ani, din localitatea Vânători Neamţ, care au fost conduse la sediul poliţei şi audiate, împotriva cărora s-a luat măsura reţinerii pentru 24 ore. Acestea au fost încarcerate în arestul IPJ Neamţ, iar astăzi urmează să fie prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Neamţ, cu propunerea luării unei măsuri preventive. Aducem în atenţie opiniei publice că în urma acestui conflict nicio persoană nu a suferit leziuni”, a transmis IPJ Neamț.
În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi încăierare.

“Nu pot accepta ca oraşul nostru să transforme într-un câmp de luptă şi cetăţenilor să le fie teamă să iasă din case”

Primarul de Tîrgu Neamț, Daniel Harpa, a luat imediat atitudine și a transmis măsurile luate, printr-un comunicat de presă postat, ieri, pe site-ul Primăriei Tîrgu Neamț:
“În cursul zilei de astăzi, la ora 13.00, am convocat Comisia de ordine și siguranță publică împreună cu Consiliul Local al orașului Tîrgu Neamț. Au fost invitați atât primarul comunei Vînători- Neamț cât și reprezentanți ai Poliției Locale Vânători-Neamț, de unde provin toale cele 10 persoane de etnie romă ridicate de Poliție până în prezent. Competențele Primăriei orașului Târgu Neamț în astfel de situații sunt limitate, dar cu toate acestea, printre primele forțe de intervenție ajunse la fața locului au fost patru polițiști locali, îmbrăcați în uniformă și trei în civil, aflați în afara progamului. Aceștia au intervenit în plin în încăierare, deși Poliția Locală nu are în dotare armament. Voi lua cele mai drastice măsuri care țin de competența noastră, permise de legislația în vigoare, pornind de la tăierea ajutoarelor sociale la toți cei implicați în acest conflict violent, până la decăderea din drepturile părintești a celor care și-au implicat copiii minori în conflict. Vom monitoriza mult mai strict cartierul de unde provine una dintre părțile implicate în incident. Avem însă mare nevoie ca aceste măsuri să fie implementate și la nivelul comunei Vânatori – Neamț, de unde provin cele zece persoane ridicate până în acest moment de Poliție. În urma evaluării preliminare a pagubelor, s-au identificat următoarele: două indicatoare rutiere îndoite pe str. Radu Teoharie, două autoturisme cu parbrizul spart, un balcon proprietate privata a unui magazin deteriorat prin lovire (geamuri sparte), treptele de acces ale unui magazin au fost dislocate, patru jardiniere stradale vandalizate, două bănci distruse. Fac apel la toate forţele de ordine publică, să ia foarte în serios aceasta situaţie şi să o trateze cu prioritate, pentru a preveni orice alte urmări şi pentru a oferi cetăţenilor oraşului certitudinea că suntem în siguranţă. Nu pot accepta ca oraşul nostru să transforme într-un câmp de luptă şi cetăţenilor să le fie teamă să iasă din case. Rog orice persoană care asistă la cel mai mic incident violent să sesizeze imediat prin apel la numărul unic de ugenţă 112, dar şi Tel Verde Polilia Locală 0233661115 “, a preizat primarul.
Geanina NICORESCU