Din nou, risc de inundații în Neamț: Cod galben de ploi torențiale și fenomene electrice!

06/07/2018

*Gospodăriile aflate în zona de munte a județului sunt cele mai expuse la posibile viituri
*Atenționarea de cod galben este valabilă până luni noapte, la ora 21, când va ploua cu găleata!

La o săptămână după ploile zdravene care au căzut aproape fără încetare, când la Farcașa și alte zone de județ sute de gospodării au fost afectate de puhoaiele dezlănțuite, care au lăsat oamenii fără agoniseala de-o viață și fără hrană, iată că stihiile naturii amenință din nou, iar nori negri de furtuni se apropie cu repeziciune, și nu va trece mult timp până când clopotele vor bate iar de primejdie. Din păcate, în scurtul timp de la acele nenorociri, localnicii din zonele afectate de inundații abia dacă au apucat să-și facă un acoperiș deasupra capului, să strângă mâlul, animalele moarte și resturile lăsate de puhoaie de prin curți. Însă nu doar natura se face vinovată de aceste dezastre, cât mai ales defrișările masive din ultimii 29 de ani, care nu au putut fi stopate de autorități.
Trecând de la acest aspect, conform specialiștilor de la Institutul Național de Hidologie și Gospodărire a Apelor, cantitățile importante de precipitații pot duce la scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri, precum și depăşiri ale cotelor de apărare.
Ieri, Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de cod galben, de instabilitate atmosferică accentuată și de cantități de apă însemnate cantitativ, care este valabilă din această după-amiază, de la ora 16 și până luni noapte, la ora 21.Conform ANM, în perioada menționată, în zonele deluroase și montane, precum și în Oltenia, Transilvania și local în Muntenia, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 25-30 l/mp și pe arii restrânse 50-70 l/mp.
Pe lângă această atenționare, ieri, ANM a transmis și o informare de vreme rea, care este valabilă de astăzi la amiază, respectiv ora 12 și până luni, la ora 21. În această perioadă, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20 l/mp și pe arii restrânse 30-40 l/mp.
V. ANDRIEȘ