Bani pentru IMM-urile rurale

IMM-cabinet medical

*La finanţare, încă 35 proiecte nemţene

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a dat publicităţii raportul de selecţie finală la finanţare pentru proiectele  depuse pe Măsura 312-Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea microîntreorinderilor din spaţiul rural. A fost cea mai solicitată, dar şi cea mai contestată finanţare europeană. Dar şi cu cele mai multe proiecte picate de la finanţarea europeană!  Situaţie valabilă la nivel naţional. Normal, nici judeţul Neamţ nu putea face excepţie. Datele sunt de-a dreptul dezastroase.

Iată cifrele: toamna trecută, la Oficiul Judeţan de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ, au fost depuse 83 de proiecte, din care 39 de proiecte vizează achiziţii independente şi 44 proiecte de  investiţii pentru construcţii-montaj. Iniţial au fost depuse 86 de proiecte nemţene, dar 3 au fost retrase de titulari, din diverse motive..

Toate cele 83 de proiecte au trecut prin filtrul verificărilor, controalelor în teren şi a evaluărilor economico-financiare, realizate în mai multe etape, pe mai multe nivele. Iată şi ce a rezultat după toate aceste operaţiuni. Din cele 83 de proiecte, primele 4 proiecte declarate eligibile au fost cele depuse pentru înfiinţarea ori reabilitarea şi modernizarea cabinetelor medicale. Acum au mai fost declarate eligibile la finanţare încă 31 de proiecte nemţene. În total, sunt acum 35. Adică avem un raport de 83 la 35! Deci mai multe proiecte picate, decât cele intrate la finanţarea europeană.

Paleta activităţilor pentru care întreprinzătorii nemţeni au solicitat fondurile europene este foarte amplă şi diversificată, vizând atât activităţi de producţie, cât şi prestările de servicii în mediul rural.  Ca noutate, anul trecut, un accent deosebit s-a pus pe activităţile productive, mai puţin pe prestările de servicii pentru populaţia rurală. Dintre toate, cele mai avantajate au fost cabinetele medicale umane şi cele sanitar-veterinare. Din start, proiectelor depuse pentru astfel de activităţi li s-a acordat 35 de puncte bonus.  Aşa se şi explică de ce proiectele pentru cabinetele medicale au obţinut peste 60 de puncte, ultimele proiecte au intrat la finanţare cu ceva mai mult de 30 de puncte.

Sprijinul financiar european alocat pentru microîntreprinderile de la sate vizează dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale. Banii europeni  se dau atât pentru microîntreprinderi nou create, cât şi pentru cele deja existente.

Tina CONDREA