Balanţa turismului rural pe bani europeni: 57 proiecte eligibile, 29 respinse

Toamna trecută, a avut loc singura şi ultima sesiune de primire a proiectelor privind alocarea financiară destinată dezvoltării turismului rural. Atunci, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ, au fost depuse 125 de proiecte, din care 86 au fost declarate conforme cu criteriile şi normele europene de finanţare. Acesta de primul „hop”. În drumul lor până la o finanţare sigură, proiectele au de parcurs mai multe etape, în care se fac tot felul de verificări şi evalurări, are loc o primă declarare a eligibilităţii, urmează eventuale contestaţii şi, în final, selecţia la finanţare. O cale lungă, foarte anevoiasă, adesea plină şi de tot felul de surprize!

La finele săptămânii trecute, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bucureşti a dat publicităţii lista cu proiecte declarate eligibile şi neeligibile, dintre cele care au fost depuse în toamna lui 2012. Din judeţul Neamţ, 57 de proiecte au primit girul eligibilităţii, 29 fiind respinse. Este vorba de proiecte declarate eligibile, în prima fază. Asta nu înseamnă că, automat, ele vor şi intra toate la finanţare! Nu pentru că urmează perioada de depunere a contestaţiilor. Perioadă care ţine exact 12 zile lucrătoare de la data când  au fost publicate proiectele eligibile şi neeligibile pe site-ul APDRP.

Între timp, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ s-a ocupat de trimiterea notificărilor către persoanele ale căror proiecte au fost declarate eligibile ori neeligibile. Viorel Ilisei, directorul OJPDRP Neamţ, ne-a asigurat că au fost făcute toate cele 86 notificări. Contestaţii poate face toată lumea. Fie că proiectul a fost declarat ori nu eligibil. Cel cu proiectul declarat eligibil poate să conteste faptul că nu-i mulţumit de punctajul acordat, în speranţa că va obţine mai multe puncte, crescând asfel şansa de finanţare. Cel cu proiectul „necâştigător” în aceată fază, contestă „notarea” de acum, cu gândul că, după o nouă verificare, poate obţine un punctaj mai bun,  unul care să aducă eligibilitate pentru proiectul său. Contestaţiile se depun la sediul Oficului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ. Şi nu vor fi puţine. Practic, la OJPDRP Neamţ zilnic vin oamenii cu contestaţii. „Bătălia” e mare, acum fiind ultima şansă de primire a finanţărilor europene destinate dezvoltării turismului din spaţiul rural. Asta pentru că au fost epuizate fondurile europene alocate pe această măsură, iar toamna trecută a fost programată ultima sesiune de primire a proiectelor privind încurajarea activităţilor turistice din mediul rural.

De cum s-a dat „undă verde”, fondurile europene alocate pentru încurajarea activităţilor turistice din mediul rural au făcut imediat cu ochiul şi întreprinzătorilor nemţeni. Dovadă că de fiecare dată au şi depus foarte multe proiecte. Cu sorţi de izbândă! Adică au primit finanţare. În cifre, situaţia se prezintă asfel. Spre finele anului trecut, valoarea totală a proiectelor nemţene aflate în plată era de 16.646.620 lei, din care s-a decontat 6.228.404 lei. Fondurile europene alocate vizează investiţii privind îmbunătăţirea moderizarea structurilor de primire turistică, dezvoltarea centrelor de informare şi promovare turistică.