Astăzi, la Iaşi, începe Forumul Agricol 2013

jepSeara de excelenta in agricultura (1)

*Participare de anvergură naţională și internaţională

*Fermieri nemţenii propuşi la premii

Astăzi, la Centrul de Conferințe Providenţa din Iaşi,  s-a dat startul celui mai important eveniment interactiv dedicat fermierilor, antreprenorilor şi specialiştilor în agricultură în Regiunea de Nord-Est. Forumul Agricol 2013 are ca tematică generală „Exemple de succes și modele europene de activități în agricultură”, la care participă circa  400 de fermieri, antreprenori și specialiști din domeniul agricol vor lua parte la conferințele de specialitate organizate în acest an. În secțiunile tematice, 40 de speakeri invitați din țară și din străinătate vor susține prezentări pe teme care privesc partea aplicată din sectorul agricol, zootehnic și industria alimentară. Ele abordează problematica la zi din sectorul agricol, şi vor fi făcute cunoscute publicului de reprezentanți ai Ministerului Agriculturii de la nivel central și regional, reprezentanți ai învățământului superior agronomic, reprezentanți ai asociațiilor de profil din România, companii din țară și din străinătate care activează în sectorul agricol și sectorul zootehnic și consultanți în domeniu.

 *Invitați din Anglia, Cehia, Danemarca și Ungaria

 

Forumul Agricol Iași 2013 continuă tradiţia invitaţilor de marcă din ţară şi străinătate, care vor împărtăşi participanţilor exemple şi soluţii de bună practică. Printre aceștia se numără: Miroslav Vräblik, Președinte al Czech Beef Cattle Association, care va prezenta „Modelul ceh – Soluții de rentabilizare a activității de creștere a producției în fermele de vaci”; Martin Andersson, Head of Department, Danish Pig Research Centre, care va vorbi despre „Producția de porci din Danemarca – cum să produci 35 de purcei de scroafă per an”; Richard Price, Farm Manager Lowther Park Farms, din Anglia, care va împărtăși fermierilor români din experiența sa în Managementul în ferma unei familii cu o tradiție de 800 de ani în agricultură”; Dr. Medgyessy Istvan, specialist în agricultura bio, cu o experiență de circa 2 decenii, a participat la elaborarea metodologiei de implementare a agriculturii bio în Ungaria, profesor consultant la Universitatea de Științe Agricole din Debrecen.

*Noutăți la Forumul Agricol Iași 2013!

Astăzi, în deschiderea Forumului Agricol, are loc prima sesiune interactivă destinată GAL-urilor din regiunea Moldovei, cu tema „Dezvoltarea comunităților rurale prin investiții realizate cu fonduri europene nerambursabile atrase prin GAL-uri”.

Programul Forumului continuă pe 27 septembrie cu trei conferințe de specialitate: Conferința pentru Agricultură – Agricultura în contextul european actual. Modele de bună practică”; Conferința pentru Zootehnie – Dezvoltarea fermelor zootehnice din România” și Conferința „Noile orientări ale Politicii Agricole Comune în perioada 2014 – 2020. Finanțări acordate fermierilor”. În ziua de 28 septembrie fermierii au ocazia să participe la Conferința PROCERA, Partener Oficial al Forumului Agricol.

*Excelență

Un moment deosebit al Forumului Agricol 2013 de la Iași este „Seara de excelenţă în agricultură”, în cadrul căreia va fi organizată singura festivitate de premiere pentru sectorul agribusiness în Regiunea de Nord-Est, prilej cu care vor fi premiați 12 fermieri, antreprenori și specialiști în sectorul agricol din județele Moldovei, nominalizările fiind realizate de reprezentanții Direcțiilor Județene pentru Agricultură, reprezentanți ai organizatorilor și ai partenerilor.

Pentru a încuraja și facilita interacțiunea dintre fermierii din Moldova, dintre specialiști în domeniul agricol, fermieri și furnizori de inputuri, de utilaje agricole, de soluții zootehnice și de finanțare și a discuta aspecte de importanță în agricultură, AGRALIM a dezvoltat o platformă complexă: Clubul Fermierilor AGRALIM din Regiunea de Nord-Est. Premiile de excelență AGRALIM 2013 vor fi acordate fermierilor, antreprenorilor și specialiștilor în sectorul agricol din județele Iași, Vaslui, Botoșani, Bacău, Suceava, Neamț, acestea fiind stabilite în baza nominalizărilor făcute pentru 12 categorii, specilizări agricole.

*Fermieri nemțeni nominalizați la premii

Pentru Premiul de ”Execelență în agicultură din Regiunea Nord-Est, din județul Neamț a fost nominalizat Nicolae Teodoru pentru rezultatele deosebite obținute în Fermă circuit închis porcine.  La premiul ”Fermierul anului în județul Neamț”, nominalizații sunt Vasile Iacob, cu fermă vegetală și Constantin Cocea cu ferma zootehnică. La categoria ”Tânăr fermier de succes” din județul nostru concurează Emilian Prisecaru, patron de Fermă vegetală.Premiul pentru ”Managerul anului în ferma ecologică”  este nominalizat Constantin Micu, proprietar de fermă ecologică, iar Claudiu Mihăluțe vrea să-și adjudece premiul pentru ”Inovații în Agricultură în Regiunea Nord –Est”.

La categoria ”Premiul de Excelență pentru Jurnalism Agricol în Regiunea Nord –Est sunt nominalizați: Sergiu Ciocoiu – TVR Iași, Petru Done- ”Ziarul de Bacău” , Bogdan Caliniuc, Revista ”Fermierul botoșănean”, Tina Condrea- Ziarul Ceahlăul, Simona Pop- ” Evenimentul” –ziar regional al Moldovei – Vaslui și Cristina Scorțariu, Ziarul ”Săptămânalul Rădăuțean” – Suceava.

Câștigătorii premiilor vor fi anunțați în cadrul unei recepții oficiale ce va avea loc în cadrul Serii de Excelență în Agricultură, pe 28 septembrie, la Centrul Providența Iași

Tina CONDREA