* UE impune asomarea porcilor, nu înjunghierea
În această perioadă, premergătoare sărbătorilor, în cadrul circumscripţiilor veterinare din pieţe a fost pusă în funcţiune aparatura pentru efectuarea examenului trichineloscopic, prin care se testează carnea de porc. Pentru prevenirea apariţiei unor situaţii neplăcute, conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ atenţionează crescătorii de porcine, comercianţii dar şi consumatorii că au obligaţia să respecte normele sanitare veterinare prevazute în legislaţia U.E.
„Controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în abatoare şi în gospodăriile individuale, precum şi al vânatului prin examen trichineloscopic este obligatoriu. La circumscripţiile noastre din pieţe testarea costă 9 lei. Nemţenii trebuie să ştie că avem astfel de puncte de lucru la Piaţa Centrală din Piatra Neamţ, unde programul de lucru este zilnic în intervalul orar 7-19 şi în pieţele din Roman, Târgu Neamţ şi Bicaz. La ţară, sătenii care sacrifică porcii în gospodării fie trimit pe cineva în oraş cu probe de carne pentru efectuarea examenului trichineloscopic fie pot merge la medicul veterinar de liberă practică din localitate, care de asemenea percepe un tarif pentru această analiză”, ne-a declarat dr. Sorin Ulea, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ.
Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de cca. 100 – 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragma (iepurele) muşchiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali.
Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie rozătoarele din preajma locuinţelor umane, dar şi animalele domestice care pot fi infestate, mai ales porcii. Omul se îmbolnăveşte consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ ori urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă sau preparată crudă, sărată sau afumată.
Boala, la om se manifestă prin febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în muşchi însoţite de edeme ale feţei.
Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea instituirii diagnosticului.
Privitor la sacrificarea porcilor, lgislatia privind protecţia animalelor în timpul sacrificarii, Directiva 93 / 113 C.E. şi Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180 / 2006 stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni. Animalele respective trebuie să fie asomate, adică să fie ferite de suferinţă sau durere în timpul prinderii şi înjunghierii.
Asomarea, care la specia porcină se efectuiează cu un pistol cu glonţ captiv, este un procedeu care atunci când este aplicat unui animal cauzează acestuia pierderea cunoştinţei până în momentul injunghierii. Operaţiunea de asomare a animalelor înainte de sacrificare se practică obligatoriu în abatoarele autorizate existente.
Geanina NICORESCU