Amenzi pentru nedepunerea bilanţurilor anuale

Asociaţiile, fundaţiile şi alte entităţi fără scop patrimonial precum patronatele, sindicatele, partidele politice, cultele religioase trebuie să întocmească şi să depună luna aceasta situaţiile financiare anuale aferente anului 2012. Termenul legal până la care aceste persoane juridice trebuie să depună raportările contabile la organul fiscal este 30 aprilie, depăşirea acestei date putând fi sancţionată cu amenzi usturătoare. Pentru întârzieri de până la două săptămâni, amenda este cuprinsă între 300 şi 1000 de lei, dacă întârzierea ajunge până la o lună de zile sancţiunea este de la 1.000 la 3.000 de lei, iar dacă se trece de o lună amenda poate ajunge şi până la 4.500 de lei. Cei care nu depun raportările contabile anuale sunt pasibili de amenzi care pronesc de la 2.000 de lei şi pot ajunge până la 3.000 de lei. Persoanele juridice nepatrimoniale care ţin contabilitatea în partidă simplă nu sunt obligate să întocmească astfel de raportări. Însă, pe de altă parte, cei care au de întocmit situaţii anuale vor trebui să le supună verificărilor cenzorilor sau a auditorilor financiari şi la depunere să aibă anexate o declaraţie de asumare a răspunderii din partea conducerii persoanei juridice respective. Documentele pot fi depuse la registratura organului fiscal, prin poştă sau on-line, dacă entitatea deţine o semnătură electronică.

Restul contribuabili au de îndeplinit această obligaţie până la finele lunii mai. Situaţiile financiare anuale sunt, în cazul lor, mult mai complexe. „Contribuabilii care depun raportările anuale până la sfârşitul lunii mai au de întocmit bilanţul, contul de profit şi peirdere, situaţia modificărilor capitalului propriu, situaţia fluxurilor de numerar şi notele explicative”, spune Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Neamţ. La aceste documente se adaugă datele informative, care cuprind toate elementele de identificare ale contribuabilului, precum şi situaţia activelor imobilizate. Astfel de raportări sunt întocmite de firmele mari, cu 50 de salariaţi, o cifră de afaceri netă de până la 7.300.000 euro şi active de până la 3.650.000 euro. În cazul firmelor mici, adică a celor care la data bilanţului nu depăşesc limitele a două din cele trei criterii, se întocmeşte un bilanţ prescurtat, un cont de profit şi pierdere şi note explicative.

O ultimă categorie de persoane juridice care întocmesc situaţii financiare şi le depun până la finele lunii mai este cea a firmelor care la finele anului trecut au înregistrat o cifră de afaceri netă sub 35.000 de euro şi deţin active de până la 35.000 de euro. Acestea au obligaţia de a depune doar un bilanţ simplificat şi contul de profit şi pierdere simplificat, pe lângă celelalte documente cu datele firmei şi declaraţia de asumare a răspunderii.