Agricultura ecologică, o alternativă viabilă

* În Neamţ, peste 1420 ha cultivate în acest sistem

* Se primesc cereri până pe 31 mai

De ceva ani, agricultura ecologică a început să prindă rădăcini şi în judeţul nostru. În 2005 au apărut primii doi operatori în acest domeniu, numărul lor ajungând acum la 43. Marea majoritate sunt producători agricoli, adică exact 35. În rest sunt producători şi, în acelaşi timp,  procesatorii propriilor produse agricole, ori numai procesatori. La nivelul judeţului, 1421,74 hectare sunt destinate agriculturii ecologice, aflată în anii I şi II de conversie de la agricultura tradiţională. Culturile agricole ecologice sunt şi ele din cele mai diverse, începând cu grâu, porumb, soia, orz, orzoaică, rapiţă, floarea soarelui, plante medicinale, flora spontană. Mai aparte pare a fi profilul SC „Cătinofort” SRL Dobreni, care are o fermă pentru cătină ecologică, aflată în anul III de conversie.

Anual, la Direcţia pentru Agricultură Neamţ, se primesc noi solicitări venite de la  fermierii hotărâţi să intre pe sistemul agriculturii ecologice. Cererile se depun până la data de 31 mai.

Produsele ecologice: mai scumpe, dar mai sănătoase

Prin agricultura ecologică se obţin  produse agricole şi alimentare proaspete, autentice. Este un sistem de a lucra pământul mai pretenţios, mai costisitor şi care, în final, vine şi cu produse mai scumpe. Dar mai sănătoase! Asta pentru că agricultorului i se impun mai multe condiţii.  În producţie se interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi a pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, a hormonilor şi antibioticelor. La procesarea alimentelor ecologice se restricţionează folosirea aditivilor, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză.

Înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea ,,produs ecologic”, exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum 2 ani la culturi agricole şi de 3 ani la vii, livezi şi arbuşti fructiferi.

Sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice,  este folosită pentru etichetare, în scopul identificării de către consumatori a produselor ecologice. Sigla ,,ae” garantează ca produsul provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de inspecţie şi certificare aprobat. Dreptul de utilizare a siglei ,,ae” pe produsele, etichetele şi ambalajele produselor ecologice îl au doar producătorii, procesatorii şi importatorii înregistraţi la Ministerul Agriculturii.