Agricultură de iarnă

* Sere şi solarii: afaceri timide, la început de drum

În plină iarnă, pe tarabele din pieţele nemţene, trufandalele şi legumele proaspete sunt la mare preţ. Şi la foarte mare căutare în perioada sărbătorilor de iarnă. N-ai putea spune că agricultura de iarnă, practicată în sere şi solarii, nu ar fi o afacere profitabilă. Deocamdată, numai pentru alţii. Nu şi pentru agricultorul român. În cazul său, costurile ridicate pentru înfiinţarea şi întreţinerea serelor şi solariilor conduc, automat, la preţuri foarte mari ale produselor agricole obţinute pe timp de iarnă. Ca să ţină pasul cu piaţa, ar trebui să vândă în pierdere… Aşa se şi explică de ce, în judeţul Neamţ, afacerile din domeniul serelor şi solariilor sunt timide, la început de drum.

* În Neamţ: 6,1 ha de solarii şi 1,6 ha în sere

Evidenţa Direcţiei pentru Agricultură Neamţ e foarte „subţirică” la capitolul sere şi solarii. Asta pentru că şi întreprinzătorii într-ale agriculturii de iarnă sunt foarte puţini. Datele oferte de Marina Diaconu sunt cât se poate de clare. În judeţ, serele ocupă numai 1,6 ha. Iniţial au fost 11 proprietari, dar, între timp, doi au dat faliment. La solarii, suprafaţa cultivată în acest sistem este de 6,1 ha, fiind vorba de 36 de proprietari. În marea lor majoritate, solarile sunt folosite pentru culturile de legume: castraveţi, roşi  şi ardei. Cu florile se ocupă acum un sigur proprietar de solarii, de loc din Tarcău.

Iniţial, foarte hotărâtă  în a practica şi agricultură de iarnă era şi conducerea SC Marsat Roman, în serele de la Nisiporeşti. Costurile mari cu încălzirea i-a mai diminuat elanul. „Am închis acum, pentru că nu am reuşit să încălzim serele cu cele 5 centrale termice din dotare. Am renunţat, deocamdată, şi folosim serele numai primăvara şi toamna. Suprafaţa totală este 4400 m.p. Momentan, nici nu prea se merită să cultivi în sere. Atâta vreme cât vin de afară mărfuri mai ieftine, nu rentează”, ne-a declarat Vasile Balcan, directorul SC Marsat Roman.

De la un an altul, se observă o uşoară creştere a suprafeţelor destinate serelor şi solariilor, dar şi a numărului de persoane care se ocupă cu astfel de culturi. Dar ar trebui să fie şi ajutate mai mult. Şi nu doar atunci când au necazuri mari. Cum s-a întâmplat anul trecut, când, din cauza  zăpezilor abundente, multe solarii au fost distruse. Pentru pierderile de atunci, proprietarii de sere şi solarii au primit despăgubiri. Bani care au ajuns şi în buzunarul fermierilor nemţeni afectaţi de calamitate. Acum se pare că iar au  probleme, ca urmare a zăpezilor  căzute în ultimele zile.  Oamenii au început deja să sune la Direcţia pentru Agricultură Neamţ. Se gândesc că guvernanţii se vor îndura de ei şi în acest an, dacă zăpada şi gerul le va afecta culturile din sere şi solarii.

* Bani europeni se dau

Fondurile europene, alocate pentru modernizarea exploataţiilor agricole, vizează şi activitatea din sere şi solarii. Dar pentru a le accesa, fermierii trebuie să facă proiecte convingătare, în măsură să intre la finanţare. Avem astfel de proiecte depuse şi de agricultori din judeţul Neamţ.

Sprijinul financiar nerambursabil este de 40 % din valoarea totală a unui proiect. Dacă fermierul are vârsta sub 40 de ani, mai primeşte o „bonificaţie” de 10 %. Practic, în astfel de cazuri, investiţiile sunt realizate la jumătate din costul total, diferenţa fiind acoperită din fonduri europene.

Aviz amatorilor! Proiecte pentru obţinerea finanţărilor destinate modernizării explotaţiilor agricole se primesc până pe 18 ianuarie 2013.