Afaceriştii nemţeni vor să învingă criza

* Mihai Apopii, preşedintele CCI Neamţ are 17 propuneri

Vineri, 15 martie, la Hotel Central Plaza a avut loc întâlnirea oamenilor de afaceri nemţeni cu parlamentarii şi reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale la masa rotundă organizată de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Neamţ. La întâlnire au participat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Culiţă Tărâţă, vicepreşedintele CJ, Lucian Vişan, prefectul George Lazăr, primarul Gheorghe Ştefan şi marea majoritate a parlamentarilor.

Evenimentul a fost axat pe dezbăterea temelor de interes major pentru mediul de afaceri referitoare la legislaţie, fiscalitate, forţă de muncă, fonduri europene, administraţii locale, acestea fiind prezentate clasei politice din judeţ.

„Avem convingerea că un parteneriat corect între mediul de afaceri, decidenţii politici şi reprezentanţii administraţiilor locale şi centrale, în sensul unei atitudini responsabile faţă de comunitatea în care ne desfăşurăm activitatea, poate să producă efecte pozitive pentru firme şi implicit pentru societate”, a declarat Mihai Apopii, preşedintele CCI Neamţ. „Credem că definirea programului de guvernare precum şi a celui de dezvoltare regională pentru orizontul 2014 – 2020 trebuie să plece de la realitatea din fiecare zonă, să ţintească obiective foarte clar definite cu efecte concrete în dezvoltarea judeţului şi a regiunii. Camera de Comerţ şi Industrie va fi întotdeauna un partener de dialog având ca misiune reprezentarea interesele membrilor săi şi a comunităţii de afaceri în raport cu autorităţile publice şi cu organismele din ţară şi din străinătate”.

Şeful CCI Neamţ a prezentat 17 propuneri de modificare a legislaţiei pentru relansarea economiei, stimularea angajării şomerilor, prin scutirea pentru 1-2 ani de la plata asigurărilor sociale şi fonduri speciale, eliminarea impozitului pe profitul reinvestiti, reglementarea plăţii TVA-ului, menţinerea cotei unice e impozitare, renunţarea la blocarea conturilor curente ş.a. La acestea se adaugă trei propuneri pentru stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă adresate administraţiilor locale: eliminarea taxei de autorizare/reautorizare pentru funcţionarea societăţilor care îşi desfăşoară activitatea pe domeniul privat sau alte activităţi decât alimentaţia publică, scutirea pentru 5 ani de la plata impozitului pe clădiri şi investiţii care creează mai mult de 20 de locuri de muncă şi aplicarea impozitării clădirilor noi după un an de la finalizarea construcţiei.

Una dintre problemele stringente ale momentului ridicate în cadrul întâlnirii a fost procedura de insolvenţă. Mihai Apopii a abordat în acest context două aspecte importante: firmele special înfiinţate pentru a intra în insolvenţă, ce îşi creează arierate şi afectează în mod negativ furnizorii de produse şi servicii, şi faptul că Legea insolvenţei nu conduce la reorganizarea firmei pe criterii economice şi conservarea locurilor de muncă existente la un moment dat, sau măcar în mare parte a obiectului de activitate a firmei şi să aibă o proiecţie de revenire. Urmăreşte doar lichidarea societăţii, accederea la activele acesteia, din considerente imobiliare sau materiale, cu alte cuvinte interesele unor anumite grupuri.

Senatorul PDL de Neamţ, Leonard Cadăr, aflat la primul său mandat, a vorbit despre sistemul defectuos: „Deşi nu am atât de multă experienţă ca parlamentar am constatat un lucru. Am curajul să vă spun să nu vă aşteptaţi la mari modificări în perioada care va veni. Sistemul din ţara noastră este defectuos. Pentru a putea schimba ceva în bine, este nevoie de o schimbare a oamenilor şi României pornindu-se de jos, de la bază”.  Parlamentarii nemţeni au promis că vor face tot ce le stă în putere pentru a schimba lucrurile în bine pentru mediul de afaceri.

Prefectul George Lazăr a vorbit despre necesitatea unor astfel de întâlniri pentru ieşirea din criză: „În contextul economic actual, astfel de întâlniri între agenţii economici, autorităţile publice locale şi judeţene sunt obligatorii, pentru ca împreună să căutăm soluţii pentru ieşirea din impas, soluţii adaptate la realităţile din fiecare zonă. Este în interesul judeţului nostru  să sprijinim mediul de afaceri şi să încercăm să atragem cât mai multe investiţii şi investitori în Neamţ. Instituţia Prefectului este deschisă dialogului. Vă asigur de întregul meu sprijin în derularea proiectului dumneavoastră, bineînţeles în limita competenţelor conferite de legislaţia în vigoare”.