Medicii le recomandă nemţenilor ca, în perioada caniculară, cu temperature ce depăşesc 35 de grade, să evite expunerea prelungită la soare, să bea multe lichide, să mănânce fructe şi legume, să nu facă efort fizic si, când ies din casă, să poarte haine de culoare deschisă şi să aibă pe cap pălării sau şepci.
Valul de caldura se va intensifica luni, marţi şi miercuri şi va cuprinde toată ţara. În cele trei zile, temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35-36 de grade şi local se vor atinge 37-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării. În zilele caniculare, oamenii trebuie să evite plimbările sau expunerea prelungită la soare, între orele 10.00 şi 17.00, iar dacă ies din casă, să poarte haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă şi să aibă pe cap pălării sau şepci, potrivit recomandărilor medicilor.
Pentru a evita deshidratarea, oamenii ar trebui ca la fiecare 15-20 de minute să bea un pahar cu apă, până ajung la cel puţin doi litri pe zi, dar şi să consume cât mai multe fructe şi legume proaspete, cum ar fi pepene galben, pepene roşu, castraveţi şi rosii, pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă. Consumul de alcool, inclusiv de bere sau vin, favorizează deshidratarea şi reduce capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, de aceea trebuie evitate în zilele caniculare.
Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă un stres asupra organismului. Dacă organismul nu reuşeşte să-şi menţină temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea crampele de căldură, insolaţia, epuizarea şi chiar şocul hipertermic, potrivit specialiştilor.
G.N.