21 de ani de la apariţia legii funciare: Pământ fără titluri de proprietate, scandaluri, vrajbă şi procese

Au trecut mai bine de 21 de ani de la apariţia legii funciare. O lege care s-a vrut a fi una reparatorie, dar s-a dovedit o cutie a Pandorei. De cum s-a slobozit dreptul de proprietate asupra pământului, au şi început  necazurile. Din păcate, interminabile pentru foarte mulţi! Vrajbă, ură, scandaluri, bătăi, procese, toate au luat locul bunei convieţuiri, sapa fiind adesea folosită ca „armă a dreptăţii” şi nu la prăşit. Protagonişti: bunii vecini, prieteni şi, ce-i mai rău, rudele cele mai apropiate, frate cu soră, copii şi părinţi. Miza: o palmă de pământ, un hat „săltăreţ” ori vreun gard „plimbăreţ”. Un câştig  e sigur: instanţele de judecată au lucrat şi lucrează la capacitate. La „supraplin” chiar! Bani daţi cu duiumul, uneori cu mult peste preţul pământului de la care s-a iscat atâta patimă şi ură. Aşa se face că, după atâta amar de vreme, încă mai e mult pământ fără titluri de proprietate, mai ales păduri, mult prea multe procese pe rolul instanţelor, oamenii care se duşmănesc iremediabil.

În cifre, iată cum arată acum Legea 18/1991. La nivelul judeţului Neamţ, 190.337 ha este suprafaţa ce urma a fi pusă în posesie, pentru care trebuiau emise 116.526 titluri de proprietate, terenuri agricole. Capitol la care se stă mai bine. Au mai rămas de dat 454 titluri de proprietate, pentru suprafaţă de 9.663 ha. La păduri, se stă mai rău.  Pentru 75.232 ha terenuri cu vegetaţie forestieră era da emis 22.6032 titluri de proprietate. Minusul la titluri e de vreo zece ori mai mare decât la cele agricole. Deşi suprafeţele de pus în posesesie sunt cu mult mai mici, cele mai frecvente fiind de doar jumătate de hectar! Pe situaţia statistică a apărut o primă rubrică nouă: cereri validate pentru despăgubiri. Deja s-au adunat 175 pentru 1.075 ha terenuri arabile. Nici o cerere pentru acordarea de despăgubiri în loc de pădure. Altă rubrică se referă la cererile în curs de validare, în loc fiind ţinute de acţiunile în justiţie, de documentaţii incomplete. „Grosul” e la pădure, aici fiind 4.513 cereri de validare… în aşteptare şi numai 706 la terenuri agricole.

„Suntem peste media pe ţară, în privinţa emiterii titlurilor de proprietate”, declară  Simion Stâncel, director Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ

Rep.: Cum apreciaţi stadiul aplicării legilor funciare?

Simion Stâncel: La noi în judeţ, consider că e un mers normal, suntem în stadiu final. Acum au rămas de soluţionat situaţiile cele mai complicate, legate de litigii ori de constituirea dreptului de proprietate. Este vorba de acele case construite pe pământurile date de fostele CAP-uri, fără ca omul să aibă şi acte doveditoare a proprietăţii terenului respectiv. Casa e de ani buni făcută pe acel teren, dar omul nu are acte pe el.

Rep.: Cum stăm, dacă e să ne uităm peste „gard”, în celelalte judeţe?

S.S.: Suntem peste media pe ţară, în privinţa procentului de emitere a titlurilor de proprietate asupra pământului.

Rep.: Ce face ca lucrurile să treneze? Restanţa cea mai mare de titluri e la pădure. Din ce cauză?

S.S.: De vreo câţiva ani, avem probleme cu ITRSV Suceava, instituţia care avizează foarte, foarte greu documentaţiile premergătoare scrierii şi emiterii titlurilor de proprietate pentru terenurile cu vegetaţie forestieră. Au fost şi sunt probleme, situaţia s-a analizat la prefectură, s-au făcut şi sesizări la Bucureşti. Durează foarte mult. Sunt cazuri în care se returnează documentaţiile de la Suceava pentru chestiuni minore. Asta înseamnă pierdere de timp.

Rep.: Să înţeleg că-i vorba mai mult de birocraţie, nu de lipsa amplasamentelor silvice…

S.S.: Teren e suficient la noi în judeţ, mai ales păduri. Nu se pune problema despăgubilor în cazul pădurilor.

Rep.: A apărut o rubrică nouă, cea a cererilor pentru despăgubiri. Când  se vor da banii în contul terenului la care s-a renunţat?

S.S.: Deocamdată, despăgubirile sunt în staţionare. Asta până când se decide procedura de soluţionare, la nivel guvernamenal. Este o problemă naţională. Din câte ştiu, s-a primit de la CEDO un termen pentru plata despăgubirilor. Parcă e până la anul, în luna iunie sau iulie. Nu pot să vă spun exact. E data la care statul român trebuie să se pronunţe cu privire la modalitatea de soluţionare a cererilor pentru despăgubri.

Rep.: Văd în situaţia statistică şi o coloană pentru titlurile de proprietate înscrise din oficiu în Cartea funciară. Cum vine asta?

S.S.: În cazul în care titlul de proprietate conţine toate parcelele care fac parte din terenurile pentru care s-au întocmit planul de parcelare avizat de OCPI Neamţ, atunci dăm titlu de proprietate direct intabulat în Cartea funciară. Asta pentru că noi deja am analizat documentaţiile privind acele planuri de parcelare, le-am atribuit numere cadastrale, sunt introduse în baza noastră de date. Prin urmare, putem face înscrierea directă în Cartea funciară.

Rep.: Data trecută am discutat despre intabularea cu titlu gratuit în Cartea funciară. E vorba de doar 4 localităţi, în prima fază. Care e acum situaţia?

S.S.: Este vorba de comunele Girov, Dochia, Ştefan cel Mare şi Dobreni. S-a făcut o aprobare de principiu la ANCPI Bucureşti. Urmează ca lucrările respective să fie scoase la licitaţie pentru toate localităţile din ţară, nu numai cele de la noi. Înscrierea în Cartea funciară se face pentru întregul teritoriu din cele 4 comune nemţene, din intravilan şi extravilan, pentru proprietăţile private, dar şi din domeniul public şi privat al localităţilor respective.

Rep.: Ce se întâmplă acolo unde încă mai sunt litigii? Nu-s date titluri pentru terenuri din cele 4 comune cu intabulare gratuită?

S.S.: E adevărat. Încă mai sunt terenuri pentru care nu s-au emis titluri de proprietate. Dar sunt în proporţie foarte mică. Nu încurcă. Din contră! Cred că o să avem suprize plăcute, după ce vom face intabularea în acele localităţi. Cu siguranţă, după măsurătoare, vom descoperi rezerve de teren, deţinute fără acte de anumiţi proprietari.

Rep.: Sunt şanse de intabulare gratuită şi pentru celelalte localităţi ale judeţului Neamţ?

S.S.: În celelalte localităţi, acolo unde există planuri de parcelare, avizate de OCPI Neamţ, toţi proprietarii din acele tarlale pot face înscrierea gratuită Cartea funciară, fără a mai fi nevoie de o documentaţie cadastrală special întocmită pentru terenul respectiv. Cu copia de actul de proprietate, cu adeverinţa de rol financiar de la primărie se prezintă direct la birourile noastre de Carte funciară de la Piatra Neamţ, Roman, Bicaz şi Târgu Neamţ.