Sfaturi pentru grădină: îngrijirea leandrului

16/05/2017

*O plantă veșnic tânără și verde

Leandrul este o plantă veșnic tânără și verde. Întâlnit în flora spontană pe coastele mediteraneene, leandrul poate fi cultivat cu succes și la noi în țară, cu condiția ca, în toamnă, după apariția primei brume, să fie dus în casă sau într-un loc călduros.

Leandrul este un arbust durabil, puțin dificil ca și proces de îngrijire și care înflorește toată vara. Florile pot fi roz, alb, galben, roșu, simple sau chiar duble. Ele sunt reunite într-un corimb bogat terminal. În cazul în care ramurile sunt rupte, emite o sevă lăptoasă foarte toxică.

*Se dezvoltă cel mai bine în ghiveci

Leandru în ghiveci este cea mai bună soluție pentru zonele cu climă mai rece, la doi ani fiind necesară schimbarea vasului. Operație care oferă condiții optime de creștere, spațiu nou rădăcinilor și schimbarea substanțelor nutritive din sol, eliminarea depozitelor de sare, a excesului de minerale specifice și a coloniilor posibil parazitare.

Când planta a ajuns la doi metri înălțime, este preferabil o înlocuire parțială de sol fertil. În fiecare an, în primăvară, când plantele sunt aduse la exterior, se scoate primul strat de sol până se văd rădăcinile. Acesta va fi înlocuit cu material proaspăt îmbogățit cu îngrășăminte cu eliberare lentă, deoarece primul strat de sol și-a dizolvat prin udare toate substanțele nutritive.

Leandrul crește puternic în soluri bine drenate. În solurile argiloase, grele și umede, după o primă fază în care încearcă să se dezvolte, la un moment dat aceasta stagnează, lucru semnalat prin îngălbenirea frunzișului. Pentru a evita stagnarea apei contează alegerea corectă a formei vasului. Leandrul are nevoie de un ghiveci mai înalt, pentru a vă asigura că toate rădăcinile cresc în jos.

*Plantă iubitoare de lumină

Leandrul este unu mare iubitor de lumină, fiind recomandat ca ghiveciul să fie așezat lângă un perete bine expus la soare, ca să poată profita din plin de lumină din primăvară și până în toamnă. Leandrul are nevoie de udări dese, fără băltirea apei. Evitați administrarea de apă rece, poate cauza șoc termic.

Chiar dacă este o plantă rezistentă la secetă, în perioadele în care îi lipsește apa își întrerupe înflorirea, iar florile existente cad, după care frunzele se răsucesc ușor. Menținând solul umed în permanență, fără stagnarea apei, leandrul va avea flori din iunie până în octombrie.

*Fertilizare și înmulțire

Chiar dacă nu este o plantă prea pretențioasă atunci când vine vorba de accesul la elemente nutritive, leandrul necesită o fertilizare eficientă pentru a avea flori tot timpul anului. Fertilizarea începe din momentul în care ghiveciul cu leandru este scos pe terasă sau în grădină și până la sfârșitul înfloririi. Se poate folosi pentru asta îngrășăminte lichide pentru flori, administrate o dată pe săptămână.

Leandrul nu rezistă la temperaturi sub 0°C, iar dacă temperatura coboară sub -5°C atunci planta moare.

În mediul său natural leandrul se înmulțește prin semințe, fiind un proces lung și anevoios. Cea mai rapidă modalitate de înmulțire este cea prin butași. Perioada potrivită pentru a pune în practică acest tip de înmulțire este vara, în lunile iulie-august. Se taie vârfurile semi-lemnoase de mărimea a 20 cm, se rup frunzele lăsând doar 2-3 în vârf. Butașii se pot pune la înrădăcinat într-un substrat de pământ sau într-un vas cu apă. Timpul pentru formarea rădăcinilor este de 75 de zile, după care se replantează într-un ghiveci.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU