Liceenii de la „Rareş” şi „Hogaş”, invitaţi la Sinagogă de Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului

10/10/2017

Catedra de istorie de la Colegiul Naţional „Petru Rareş Piatra Neamţ, împreună cu Catedra de istorie a Colegiului Naţional Calistrat Hogaş Piatra Neamţ au organizat Comemorarea Holocaustului, în cel mai potrivit loc pentru desfăşurarea acestui eveniment, la Sinagoga Naal Shem Tov, din municipiu.

Activitatea, susţinută cu informaţii interesante, s-a desfăşurat, ieri, cu participarea câtorva zeci de liceeni din cadrul celor două colegii, coordonaţi de prof. dr. Dorina Luminiţa Drexler, gazda şi moderatorul evenimentului fiind cunoscutul scriitor Emil Nicolae.

Guvernul României a decis ca data de 9 octombrie sã fie dedicată comemorării, în plan naţional, a Zilei Holocaustului, moment care marchează începutul deportărilor populaţiei evreieşti în Transnistria, în 1941, de către autorităţile antonesciene. Prima  Zi Naţională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată în 2004. În baza acestei decizii, în fiecare an, la 9 octombrie, autoritătile române organizează manifestări dedicate memoriei Holocaustului, incluzând conferinte, seminarii, lansări de carte, spectacole ori concursuri şcolare.

Câteva minute de atenţie privind Holocaustul i-a ajutat pe liceenii prezenţi la manifestarea susţinută în Sinagoga din Piatra Neamţ să reflecteze asupra abuzului de putere şi a manipulării în masă, astfel încât evenimentele tragice să nu se mai repete. Pentru că Holocaustul a fost un ruşinos eveniment de cumpănă pentru întreaga istorie a umanităţii. Peste 6 milioane de evrei au fost omorâţi în timpul celui de-al doilea război mondial prin programul de exterminare condus de Adolf Hitler.

Geanina NICORESCU