În ultima vreme, suprafețele cultivate cu mac au scăzut foarte mult. Acum, cultivatori de mac mai sunt doar în câteva județe, printre care și Neamț. Motivele renunțării la această cultură sunt mai multe. De departe, ceea ce le dă multă bătaie de cap fermierilor sunt demersurile făcute pentru obținerea autorizației necesare înființării unei plantații de mac. Motiv pentru care, acum, culturile de mac ocupă parcele mici, de circa 30-40 de ari, chiar dacă, în continuare, cultivatorii de mac beneficiază de subvenții, în valoare egală ca și pentru plantele industriale și medicinale, valoare care, anul trecut, a fost de 156,89 euro pe hectar.
Pentru fermierii întreprinzători cultivarea macului se poate dovedi o afacere destul de profitabilă, căci se pot produce 1.000 de kilograme la un hectar, iar prețul unui kilogram de mac este de 20 de lei.
Pentru cei care intenționează să înființeze o cultură de mac este bine de știut că cele mai bune plante premergătoare sunt cerealele de toamnă, precum și leguminoasele pentru boabe. Densitatea de semințe germinabile la metru pătrat este de 600-800, dacă se va semăna la o distanța de 50 cm între rânduri. Astfel, pentru un hectar cultivat cu mac este nevoie de circa 2-3 kilograme de semințe.
În ceea ce privește întreținerea culturii de mac, aceasta trebuie să se bazeze în primul rând pe asigurarea necesarului de elemente nutritive, recomandate fiind îngrășămintele cu azot, fosfor și potasiu.
Pentru combaterea buruienilor, fermierii trebuie să facă 2-3 lucrări de plivit, 2-3 lucrări de prășit. O combatere eficientă a bolilor și dăunătorilor la cultura de mac se poate foarte bine realiza prin respectarea rotației culturilor
În antichitate, macul era folosit preponderent pentru a realiza ulei din semințele sale. Totodată, semințele de mac mai sunt acum folosite pentru diverse preparate culinare, în special deserturi, foarte mult și în bucătăria românească.
Tina CONDREA