De Ziua Culturii Naționale, Manifestări dedicate poetului Mihai Eminescu

12/01/2017

Cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ organizează, mâine, de la ora 17.00, în rotonda Teatrului Tineretului, o seară de poezie românească ce va sta, deopotrivă, sub semnul Zilei Culturii Naționale. La eveniment participă scriitorii Ion Mureșan, Aurel Pantea, Doina Popa, Ioan Moldovan, Liviu Ioan Stoiciu și Emil Nicolae, invitatul special al serii fiind Gavril Țărmure. Portretele critice vor fi realizate de Al. Cistelecan și Adrian G. Romila, momentele literare fiind împletite cu acordurile muzicale ale interpreților Alberto Pleșcan (saxofon), Marco Bălău și Armand Popa (chitară), toți trei elevi ai Liceului de Arte „Victor Brauner“ (profesori coordonatori Iulian Stoica și Leonid Ciobanu).

O activitate culturală dedicată comemorării poetului național a avut loc, ieri, și la Biblioteca „Mihai Eminescu“ din Bicaz. În cadrul manifestării, prof. Florin Huțanu a susținut expunerea „Cât de bine îl cunoaștem pe Eminescu“, în timp ce conf. univ. dr. Daniel Botez a vorbit despre activitatea publicistică a lui Eminescu („Eminescu, jurnalist. Actualitatea publicisticii lui Eminescu“). Evenimentul a cuprins și momente muzicale susținute de grupul folk „Eu Cred“, care îi are în componență pe Cristina Marin, Elena Ropotoaia și Marius Coșerariu.

Nu întâmplător ziua de 15 ianuarie a fost desemnată Zi a Culturii Naționale, prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010, ci pentru că la această dată s-a născut, în anul 1850, poetul național al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gânditorul Mihai Eminescu. Astfel, Ziua Culturii Naționale nu este doar o zi în care îl serbăm pe „Luceafărul“ poeziei românești, ci și o zi în care cultura română este sărbătorită atât în țară, cât și peste hotare. După cum informează Ministerul Culturii, anul acesta reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate marchează Ziua Culturii Naționale prin numeroase manifestări culturale (concerte, expoziții, spectacole de teatru, evenimente literare, recitaluri de poezie, proiecții de film și conferințe).

Irina NASTASIU