Lansarea romanului „Daria“ de Violeta Lăcătușu, la Roman

18/10/2016

lansare-roman-daria-de-violeta-lacatusuÎn Sala Barocă a Bibliotecii municipale „George Radu Melidon“ din Roman, în organizarea acestui așezământ cultural de veche tradiție, recent inaugurat, după o renovare de amploare, și a Reprezentanței Neamț din cadrul Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România, miercuri 12 octombrie 2016, a avut loc lansarea romanului „Daria“ de Violeta Lăcătușu, apărut la Editura Crigarux. Autoarea, mulți ani profesoară la Colegiul Național „Roman Vodă“, s-a făcut cunoscută în ultimele două decenii prin câteva realizări deosebite în specia romanului („Simurgul“, 1999; „Imprevizibilul e săgeata destinului“, 2004; „Să crezi în imposibil“, 2008), bine primite de critică, dar și în domeniul poeziei („Inițiere astrală“, 2003, „Prin universul holografic“ 2013), fiind membră a USR din 2008. Așa cum s-a remarcat în cadrul evenimentului de față, „Daria“ este o foarte interesantă radiografie a societății românești de astăzi, cu personaje actuale bine conturate într-o dinamică narativă cu deschideri europene și cu schimbări rapide de planuri sau registre stilistice.

„Este o opera de maturitate a acestei scriitoare, cu o experiență deosebită în dezvoltarea și modelarea materiei epice – a remarcat criticul literar dr. Cristian Livescu, directorul Editurii Crigarux, integrând-o pe autoare într-un orizont de tradiție a romanului, la noi, de la Ibrăileanu la Hortensia Papadat Bengescu și Gabriela Adameșteanu. Personajele sale feminine sunt absolut memorabile, prin felul de a înfrunta viața și a-și căuta în efemer fericirea“. „Surprinde cu deosebire construcția bine elaborată a acestui roman, domeniu în care mulți dintre autorii noștri de azi sunt restanțieri, a spus istoricul literar Constantin Tomșa. Violeta Lăcătușu stăpânește de asemenea modul de a atribui semnificații detaliilor, într-un flux narativ dinamic și captivant“.

Au adus de asemenea contribuții la conturarea profilului autoarei prof. Cristina Panaite, directoarea bibliotecii romașcane, prof. Dinela Anechitei, dr. Neli Nazarievici, prof. Mariana Levărdă. A fost de față și a rostit un cuvânt de salut prof. Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, împreună cu un public foarte numeros, din elita intelectuală a urbei, precum și un grup din partea Societății Scriitorilor din județul Neamț. Nu a lipsit, în final, repriza de autografe. (R. L.)