Cum să faceți cumpărături lipsite de surprize

12/04/2017

Cumpărăturile de sărbători sunt adeseori însoțite de surprize neplăcute, indiferent dacă obișnuiți să mergeți la magazine ori să comandați online.

Având în vedere perioada premergătoare sărbătorilor pascale, când cetățenii sunt mai puțin atenți, fiind aglomerați de pregătirile specifice, pentru a vă bucura pe deplin de bunurile cumpărate cât și de sărbători, Poliția Neamț vă recomandă următoarele:

*La cumpărăturile în magazine:

– Evitați să aveți asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar!

– Când achitați cumpărăturile, nu scoateți toată suma de bani, ci numai necesarul plății contravalorii acestora!

– Atunci când efectuați plata cu cardul, tastați codul PIN cu discreție, pentru a nu fi observat de cei din jur!

– Furturile din buzunare și genți se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteți împins în astfel de locuri, verificați-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteți victima unei înscenări a unui hoț!

– La întoarcerea spre casă, evitați deplasarea prin zone puțin circulate sau întunecate!

*La cumpărăturile on-line:

– Nu furnizați codul numeric personal, seria și numărul de buletin, de la pașaport sau de la permisul de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informații!

– Documentați-vă înainte de a participa la licitațiile prin internet, cu privire la obligațiile dumneavoastră în calitate de cumpărător, dar și cu privire la obligațiile vânzătorului. Toate acestea, înainte de a începe să licitați pentru un produs.

– Examinați feedback-ul vânzătorului, oferit de alți cumpărători. Dacă acesta are un istoric negativ de tranzacționare, nu cumpărați de la el.

– Nu oferiți niciodată informațiile de pe card, dacă site-ul nu folosește o conexiune securizată și dacă reputația acestuia este îndoielnică.

– Verificați în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiți, pentru a observa dacă nu cumva este diferit față de site-ul original.

– Accesați site-ul original direct și nu prin link-uri primite prin e-mail. (C.I.)