Cadastrarea gratuită a terenurilor și clădirilor

30/06/2016

Tina-Cadastru*În program intră comunele nemțene Bodești, Dobreni, Grumăzești, Tămășeni, Săbăoani și Cordun

 Cadastrarea gratuită a terenurilor și clădirilor se află în plină desfășurare. Până la această dată au fost deja finalizate lucrările în primele 17 localități din zece județe. Acum se lucrează în 142 de localități din toată țara. Tot în acest an urmează demararea cadastrării gratuite și în alte 200 de localități. Până în anul 2023, în cadrul programului național, imobilele din toată țara vor fi înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru și Carte funciară.

În momentul de față se lucrează cadastrarea terenurilor și clădirilor din 142 de localități din 33 de județe, în care este prins și Neamțul.

*Cadastru gratuit în 6 comune nemțene

Pentru cadastrul sistematic, din județul Neamț sunt incluse două nuclee în programul derulat la nivelul țării. Unul din aceste nuclee este situat în zona Roman, care cuprinde comunele Tămășeni, Cordun și Săbăoani. Cel de al doilea nucleu se află în zona Piatra Neamț – Târgu Neamț și are arondate comunele Dobreni, Bodești și Grumăzești.

În momentul de față, programul de cadastrare gratuită a terenurilor și clădirilor din cele 6 comune nemțene se derulează în bune condiții, s-au ținut licitațiile fără probleme deosebite.

*Datoria cetățenilor: să permită accesul pe proprietate și să coopereze!

Lucrările de cadastrare se fac la nivel de localitate, nu individual! Asta înseamnă că nici persoanele fizice și nici cele juridice nu sunt nevoite să ceară autorităților efectuarea cadastrului general.

Așa cum se arată în Legea cadastrului și a publicității imobiliare, primarii localităților în care se fac cadastrări trebuie să informeze deținătorii de imobile și terenuri, prin afișare sau prin alte mijloace de publicitate, care le sunt obligațiile. În condițiile în care este gratuită cadastrarea terenurilor și clădirilor, inclusiv înscrierea lor în Cartea funciară.

Cetățenii trebuie să permită accesul specialiștilor să execute măsurătorile; să prezinte actele juridice referitoare la imobile; să identifice limitele imobilelor împreună cu echipele care realizează lucrările de specialitate; să verifice informațiile privitoare la imobilele pe care le dețin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale.

În situația în care cetățenii nu pot sau nu vor să coopereze cu autoritățile, identificarea limitelor imobilelor se face în lipsa acestora. Mai precis, specialiștii află de la primărie toate informațiile necesare pentru lucrările de cadastrare.

*Subvențiile fermierilor, în pericol să fie blocate din 2020!

Lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor agricole trebuie finalizate până în 2020. În caz contrar, pentru suprafețele aflate în extravilan nu vor mai putea fi făcute plăți directe dacă terenul nu este cadastrat. Pentru a evita această situație, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat că încearcă să obțină o prioritizare a terenurilor agricole aflate în extravilan.

Fonduri sunt, deci nu mai pune această problemă, vorbim de bani europeni și naționali. Trebuie doar să se organizeze judicios lucrările de cadastrare a terenurilor și clădirilor, dar și a procedurilor de licitații care se desfășoară la nivel de primării, pentru cadastrarea în extravilan. Neapărat trebuie ca, până în anul 2020, toată suprafața agricolă să fie cadastrată, ca să nu avem probleme cu acordarea plăților pentru subvenții. La ora actuală există 3,4 milioane de hectare cadastrate.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU