Reporter: Domnule primar, Zilele Orașului Târgu Neamț se sărbătoresc pentru prima dată odată cu Zilele Cetății. Care au fost motivele pentru care s-a decis reunirea acestor două evenimente?
Daniel Harpa: Am comasat Zilele Orașului cu Zilele Cetății având în vedere, în primul rând, situația financiară dificilă în care se află Primăria, din cauza creditului bancar de 240 de miliarde al fostei conduceri și a arieratelor, achitate tot printr-un credit, conform Ordonanței de Guvern nr.3 din 2012. În urma consultării consiliului local, s-a adoptat o hotărâre de comasare a acestor două evenimente, programul fiind făcut pentru ambele. Ca o noutate, venim cu un proiect intitulat Străjerii Cetății Neamț, coordonat de consilierul local Romeo Roman și doamna inspector școlar Elena Preda. Vom avea câte o gardă de străjeri în fiecare zonă a fortăreței, ce va funcționa și în continuare, pe întreaga perioadă a sezonului estival. Străjerii au fost aleși în urma unei preselecții, fiind elevi din clasele a XI-a și a XII-a, cu vârste de peste 18 ani. Ținuta lor a fost realizată de doamna Tincuța Ciubotariu, președinta Asociației Meșteșugarilor Nemțeanca, costurile fiind suportate de Primărie și Consiliul Județean. Pe lângă străjeri, avem festivalul medieval, cu o trupă de artiști condusă de domnul Liviu Pancu, directorul teatrului din Târgu Mureș, care a pus bazele festivalului de la Sighișoara. Noi am venit doar cu aceste două noutăți, celelalte activități din cadrul Zilelor Cetății fiind organizate de Complexul Muzeal Neamț.
Rep.: O altă noutate constă în locația aleasă pentru manifestările din cadrul Zilelor Orașului, care nu se mai organizează în centrul urbei.
D.H.: Toate activitățile se vor organiza în parcarea din vecinătatea parcului de sub Cetate, pentru a proteja centrul, ținând cont că am făcut investiții în spații verzi, jardinere din piatră, mobilier stradal. O altă noutate este că, tot pentru prima dată, am făcut o asociere cu o firmă din Suceava care se ocupă cu tot ceea ce înseamnă organizarea de evenimente. Noi am propus, ei ne pun la dispoziție ce dorim, fără costuri atât de mari cum erau în anii din urmă. Am renunțat și la o altă practică veche, să mergem la oameni de afaceri pentru a cere sponsorizări. Singura sponsorizare, de 15.000 lei, vine de la societatea noastră, Civitas, și mai trebuie menționată asocierea pe care am făcut-o cu Consiliul Județean, prin care asigurăm onorariile artiștilor invitați – Smiley, Elena Gheorghe, Connect-R. Restul cheltuielilor revin firmei din Suceava. Noi îi punem la dispoziție terenul pe care se organizează activitățile din cadrul Zilelor Orașului – Zilele Cetății, iar ei aduc agenți economici care vând diverse produse. În conceperea programului am avut în vedere toate categoriile de vârstă. Vineri seara va cânta Connect-R, sâmbătă Elena Gheorghe, iar duminică, la închidere, atât Anișoara Puică, de peste Prut, cât și Smiley. Am prins în program și artiștii locali, ca să-i promovăm, cum ar fi ansamblurile folclorice conduse de Dănică Gâtlan, dar și alți artiști și formații din zonă. Îmi doresc să avem cât mai mulți oaspeți alături de noi. Am lansat invitații inclusiv premierului Ponta, domnilor Crin Antonescu și Liviu Dragnea, parlamentarilor din Neamț, tuturor instituțiilor publice din județ, rămâne de văzut cine va reuși să ajungă. Îi așteptăm pe locuitori să sărbătorim împreună și îi asigurăm că pot veni la primărie cu orice sugestie sau problemă. Mai sunt lucruri de făcut în oraș și îi rugăm pe târgnemțeni să aibă răbdare, pentru că vom îndeplini ceea ce am promis. Avem un proiect bine pus la punct, dar nu se poate face imediat ce nu s-a făcut în 12 ani. Cu bugetul pe care-l avem și cu datoriile preluate, cred că într-un an s-au făcut destul de multe. Toate realizările se datorează și deputatului nostru, din Târgu Neamț, Ionel Arsene, care s-a luptat și se luptă să atragă fonduri pentru oraș. De asemenea, trebuie să menționăm și sprijinul de care am beneficiat din partea Consiliului Județean.
George DUMITRU