Vovidenia – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

vovidenia

În vremea Postului Naşterii Domnului Crăciunul, când suntem cu gândul la întruparea Mântuitorului, străluceşte o sărbătoare a Maicii Domnului: Vovidenia, adică Intrarea în Biserică, la 3 (trei) ani.

Comemorarea Prezentării în Templul din Ierusalim a Sfintei Fecioare Maria este de o însemnătate deosebită. Ea aminteşte una dintre tainele vieţii Aceleia care a fost aleasă de Dumnezeu să fie Maică a Fiului Său, a Domnului Iisus Hristos, să fie Maică-Mamă a Bisericii. Prezentarea în Templu a Sfintei fecioare Maria prefigurează prezentarea tuturor  oamenilor în faţa lui Dumnezeu.

Unica mlădiţă a drepţilor şi dumnezeieştilor părinţi Ioachim şi Ana a fost închinată Domnului de la vârsta de 3(trei) ani, să se pregătească pentru cea mai nobilă şi Sfântă misiune- Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu intrarea în Biserică a Maicii Domnului se arată ”însemnarea bunăvoinţei lui Dumnezeu şi Provăduirea mântuirii oamenilor”. Când părăseşte casa părintească, prunca Maria  parcă aude tainica şoaptă divină : ”Ascultă fiică şi vezi şi pleacă urechea ta şi uită pe poporul tău şi casa părintelui tău” (Psalm 44,12).

Modestul alai format din 2(doi) părinţi bătrâni, o copilă de 3(trei)ani, fecioare care purtau cununi pe cap şi lumânări aprinse în mâini şi câteva rude, străbate calea de 150 Km de la Nazaret la Ierusalim, însoţit de îngeri nevăzuţi care păzeau  “chivotul cu vin însufleţit”.

Ajunşi la Templu, prunca Maria se smulge din mâinile părinţilor, străbate în fugă cele 15 trepte şi intră în ceata fecioarelor care o conduc cu făclii aprinse până în braţele marelui preot Zaharia, prooroc  şi arhiereu, iar acesta  o duce, după descoperire divină, dincolo de catapeteasma, în Sfânta Sfintelor.

Aici la Templu, a stat Sfânta fecioară Maria 12 ani în rugăciune şi meditaţie, în lacrimi şi extaz.

Sfânta Fecioară Maria apare în atenţia lumii la Bunavestire, când Arhanghelul Gabriel îi face cunoscută voia lui Dumnezeu că va naşte pe Mesia, de la Duhul Sfânt. La aflarea minunatei veşti se supune cu smerenie:  ”Iată roaba Ta”.

De 2000 de ani creştinii văd în Maica Domnului: ocrotire, Maică îndurătoare şi pururea rugătoare către Domnul Hristos, pentru iertarea păcatelor noastre . Mutată la viaţa veşnică, ea care este Maica Vieţii rămâne alături de cei care o cinstesc şi o cheamă în rugăciune.

Vovidenia, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, înseamnă că Sfânta Fecioară  Maria şi-a dăruit lui Dumnezeu fiinţa sa întreagă pentru totdeauna, oferind Tatălui veşnic un suflet cu totul nevinovat, adevăratul Templu pe care încă  de la începutul lumii îl căuta şi îl aştepta.

Preot prof. Dumitru CHIŢIMUŞ